Rajoy smacht naar 2014

Mariano Rajoy, de premier van Spanje (foto afp) ©AFP

2013 is nog niet begonnen, of de Spaanse premier Mariano Rajoy kijkt al hoopvol naar 2014. Dat jaar zal Spanje weer aanknopen met groei, schat Rajoy.

'Ik ben ervan overtuigd, en zo bevestigen alle internationale organisaties en analistenrapporten, dat 2014 het jaar zal zijn van economische groei en het scheppen van werkgelegenheid', oordeelt Rajoy. 

Voor het jaar dat komt houdt hij zich op de vlakte in de Spaanse krant El Mundo. 'Ik hoop dat het volgende jaar een beter jaar zal zijn.' Hij erkende dat het jongste jaar een stuk 'moeilijker was dan voorzien'. 

De uiteengespatte vastgoedzeepbel richtte grote ravage aan in de Spaanse samenleving. De werkloosheidgraad torent momenteel uit boven de 25 procent. Een op twee jongeren zit zonder werk.

Volgens de regering zal de Spaanse economie, de vierde van de eurozone, dit jaar met 1,5 procent krimpen. Voor 2013 mikt ze op een terugval van 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Op beterschap is het dus nog even wachten.

Opmerkelijk is dat Rajoy zich in het interview met El Mundo verweerde tegen de beschuldiging dat hij, met zijn besparingen, de welvaartsstaat aan het uithollen is. 'De grootste vijand van de welvaartsstaat, dat zijn schulden die je tot het bankroet leiden', zei de premier.

Volgens de Spaanse pers zal het land overigens extra tijd krijgen om zich te schikken naar de Europese begrotingsdoelstellingen. El Pais schreef gisteren, op gezag van Europese en Spaanse bronnen, dat Madrid tot 2015 of 2016 krijgt om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen.

Voor dit jaar zou het tekort op 7 procent mogen uitkomen, in plaats van 6,3 procent, vernam de krant. Ook voor 2013 gaat de lat hoger: van 4,5 naar 6 procent. Het is geen geheim dat Spanje de grootste moeite heeft om het deficit te bedwingen.

Overigens zou Frankrijk ook een gunstregime van de Europese Commissie krijgen. Parijs zou een jaartje respijt krijgen, tot 2014, om het tekort terug te dringen onder de 3 procent. Dit weekend begrootte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het tekort voor volgend jaar nog op 3,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud