'Raketten op vluchtelingen Loehansk'

Vluchtelingen in de regio Loehansk ©EPA

Een colonne vluchtelingen uit de regio Loehansk is volgens de Oekraïense regering maandagmorgen beschoten door rebellen. Ze zouden dat hebben gedaan met Grad-raketten en mortiergranaten. Er zouden heel wat slachtoffers zijn, ook vrouwen en kinderen.

Regimegetrouwe troepen hadden het plaatsje Krjasjtsjoevate op de rebellen heroverd. Daarna voerden die rebellen een tegenaanval uit, waardoor een colonne van 1.800 vluchtelingen letterlijk tussen twee vuren kwam te liggen, is de uitleg van militair woordvoerder Andrij Lysenko. Hij beweert dat enkel vuur van de tegenpartij doden onder de burgers heeft doen vallen.

Rebellenleider Andrej Purgin geeft een andere versie van de feiten. Hij ontkent dat de opstandelingen verantwoordelijk zijn voor de aanval en legt de schuld bij Oekraïne zelf. Purgin, de 'vicepremier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, zegt dat de rebellen helemaal niet de militaire capaciteit hebben om zo'n aanval te doen. 'De Oekraïeners hebben zelf de weg constant gebombardeerd.'

Voorlopig is het dus onduidelijk wie achter de aanval zit. Zoals gebruikelijk in het Oekraïne-conflict is een bevestiging of ontkenning uit onverdachte bron niet beschikbaar.

Volgens een legerwoordvoerder zijn er waarschijnlijk veel slachtoffers gevallen. Een aantal kon hij niet geven. Mensen zouden zijn verbrand in hun auto's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud