Advertentie

Rasmussen haalt uit naar Rusland

©AFP

Anders Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO roept Rusland op zijn troepen terug te trekken van bij de Oekraïense grens. Het Oekraïense leger blijft intussen de separatisten bestoken.

Rasmussen roept Rusland op om 'een stapje terug te zetten' en zijn troepen terug te trekken uit het gebied nabij Oost-Oekraïne. 'In geen geval mag een vredesmissie als excuus voor oorlog gebruikt worden', klinkt het bij de secretaris-generaal. 'In plaats van het conflict te ontzenuwen, draagt Rusland bij tot de destabilisering van Oekraïne.'

Rasmussen was in Kiev om militaire steun aan Oekraïne te bespreken. Volgens het Oekraïense leger denkt de NAVO aan steun op het gebied van logistiek, communicatie en beveiliging van ICT-systemen. 'Rusland ziet de NAVO niet als partner maar als tegenstander', zegt Rasmussen. 'Wij betreuren dat maar zullen ons daaraan aanpassen.'

Secretaris-generaal Rasmussen acht Rusland verantwoordelijk voor de crash van vlucht MH17 wegens hun 'roekeloze steun' aan de rebellen.

Donetsk

Het Oekraïense leger blijft intussen de Russische separatisten bestoken en wint daarbij terrein. In de nacht van woensdag op donderdag kwamen drie mensen om het leven door bombardementen van het Oekraïense leger. Donderdag is een gevechtsvliegtuig neergehaald dat boven rebellengebied vloog, nabij de crashsite van vlucht MH17, het toestel belandde in een veld.

Door de harde militaire acties van Oekraïne tegen Russische rebellen in het oosten van het land, stijgt de vrees voor een militaire respons van Rusland.

Het einde komt in zicht, zeggen analisten. Poetin houdt immers niet veel opties meer over. Ofwel voert hij de steun aan de rebellen op, onder het mom van een vredesmissie en die militaire steun leidt waarschijnlijk tot een verdere internationale isolatie. Ofwel laat Poetin de Russische rebellen in Oost-Oekraïne aan hun lot over. Maar die kans lijkt erg klein.

Staakt-het-vuren

Kiev had eerder een staakt-het-vuren afgekondigd binnen een straal van 20 kilometer rond de crashsite. De rampplek ligt tussen Donetsk en Loehansk, twee steden die voorlopig nog in handen zijn van Russische separatisten.

Maar nu de internationale onderzoekers rond de crash van de Maleisische vlucht MH17 zijn vertrokken, ziet de Oekraïense regering niet langer de noodzaak van een staakt-het-vuren.

Woensdagavond besloot de Nederlandse minister-president Mark Rutte al het onderzoek naar menselijke resten en bezittingen op de crashsite voorlopig te staken. Ondanks het staakt-het-vuren was de situatie te onveilig geworden voor de onderzoekers, klonk het. Donderdagavond brengt een militair vliegtuig de gevonden spullen van de slachtoffers terug naar Nederland.

Maidan

In Kiev begon de overheid met het schoonvegen van het Maidanplein, dat sinds de omwentelingen dienst deed als tentenkamp voor demonstranten. Uit protest tegen de opkuis staken actievoerders autobanden in brand en bekogelden ze de oproerpolitie met molotovcocktails. Volgens de demonstranten is er onvoldoende veranderd sinds het ontslag van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud