Rebellen in Oekraïne kondigen gevangenenruil aan

De onderhandelaars ontmoetten elkaar in de residentie van de Wit-Russische president in Minsk. Hier komt de Russische ambassadeur voor Oekraïne, Mikhail Zoerabov, aan. ©REUTERS

Voor het eerst sinds september zitten de in het Oekraïense conflict betrokken partijen weer aan de onderhandelingstafel. Het is onder meer de bedoeling om tot een staakt-het-vuren te komen. Volgens de rebellen is er een akkoord bereikt voor een gevangenenruil.

De opstandelingen in het oosten van Oekraïne en de autoriteiten in Kiev zullen binnenkort gevangenen uitwisselen, zo kondigden de rebellen donderdag aan. 'Er is een akkoord' om 225 Oekraïners, die door de rebellen worden vastgehouden, te ruilen voor 150 door de autoriteiten opgesloten rebellen. Dat maakte de 'president' van de zelfverklaarde Republiek van Loehansk, Igor Plotnitski, bekend aan het Russische persagentschap Ria Novosti. 'Het is mogelijk' dat de ruil vanaf dit weekend plaatsvindt, voegde hij nog toe.

Zijn ambtgenoot van de zelfverklaarde Republiek van Donetsk, Aleksandr Zachartsjenko, kondigde gelijkaardige informatie aan. 'Er zal een ruil van krijgsgevangenen plaatsvinden, 150 tegen 225', zei hij.

Aan Oekraïense zijde kon geen onmiddellijke bevestiging verkregen worden over het akkoord, maar een hoge verantwoordelijke bij de Oekraïense veiligheidsdienst SBU bevestigde dat de cijfers besproken waren met de rebellen in aanloop naar de vredesonderhandelingen in het Wit-Russische Minsk. 'We hopen dat binnenkort een grote ruil gebeurt' en 'dat anderen nog kunnen volgen', verduidelijkte hij. Volgens hem houden de rebellen in het oosten momenteel meer dan 680 Oekraïners vast.

Woensdag zaten de in het conflict betrokken partijen opnieuw aan de onderhandelingstafel in Minsk, voor de eerste keer in meer dan drie maanden. De gesprekken duurden meer dan vijf uur, maar over resultaten werd na afloop niets bekendgemaakt. Bij de gesprekken zijn zowel de rebellen als de autoriteiten, maar ook Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) betrokken.

Sinds april vielen meer dan 4.700 doden bij het gewapende conflict. In september werd al een akkoord bereikt over een vreedzame oplossing van het conflict, maar dat is nooit in de praktijk gebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud