Rechters pakken AstraZeneca zacht aan voor 'zware fouten'

De Brusselse rechtbank voor eerste aanleg pakt AstraZeneca niet te zwaar aan voor de late leveringen van vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar. ©Photo News

De Europese Commissie zegeviert juridisch voor een Brusselse rechtbank. De vaccinproducent AstraZeneca pleegde contractbreuk door in het Europese contract vermelde productiesites prioritair te laten draaien voor de Britse markt. Maar in de praktijk komt de farmagroep goed weg met het vonnis.

Zowel AstraZeneca als de Europese Commissie claimde vrijdag de overwinning na de uitspraak in kort geding van de Brusselse rechtbank voor eerste aanleg over de volgens Europa veel te trage vaccinleveringen. Intussen voeren de twee partijen ook een rechtszaak ten gronde bij het Brusselse hof van beroep.

Europa sloot vorige zomer een contract voor de levering van 300 miljoen dosissen van AstraZeneca tegen eind juni van dit jaar. Maar het productieproces haperde en de leveringen bleken onberekenbaar. De Commissie eiste in kort geding de levering van 90 miljoen ontbrekende dosissen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Volgens de advocaat van de Commissie is het morele gelijk voor de Europese Unie. De rechters vinden dat de Commissie geen enkel verwijt te maken valt in de opvolging van het dossier en dat een spoedprocedure gerechtvaardigd is in het licht van de vaccinatiecampagne. AstraZeneca daarentegen wordt 'mogelijk moedwillige contractbreuk' en 'zware fouten' bij het inlossen van de verplichtingen verweten.

AstraZeneca heeft zich volgens de rechters schuldig gemaakt aan 'mogelijk moedwillige contractbreuk' en 'zware fouten'.

De rechtbank tilt zwaar aan het feit dat de vaccinproducent niet repte over een contract met de Britse overheid voor de prioritaire productie en levering van vaccins. Het Europese contract bepaalt net dat er geen onverenigbare verplichtingen zijn die de uitvoering van het contract bemoeilijken. Dat de Brits-Zweedse farmagroep de Nederlandse Halix-site en het Britse Oxford Biomedica niet inschakelde, ziet de rechtbank als een schending van het streven om het contract 'naar best vermogen' uit te voeren.

In hun pleidooien vroegen de Europese advocaten miljoenensancties als AstraZeneca er niet in slaagt eind juni de ontbrekende dosissen voor het eerste kwartaal te leveren. De Belgische rechters zijn milder. Ze vragen AstraZeneca niet de door Europa gevraagde 90 miljoen dosissen te leveren, maar slechts 50 miljoen, en niet eind juni maar eind september. AstraZeneca zit al voor vier vijfde op dat schema, jubelden de advocaten van de farmagroep. Een matige boete van 10 euro per niet-geleverde dosis kan zo worden vermeden.

Toch is AstraZeneca niet bevrijd van de verplichte levering van nog eens 220 miljoen dosissen. 'AstraZeneca zal en moet daarvoor de Britse Oxford-site gebruiken. Het hof van beroep zal immers voortbouwen op de uitspraak in kort geding,' zeggen de advocaten van de Commissie. Die pleidooien starten op 24 en 29 september. Vuurwerk gegarandeerd, al is het de vraag welke lidstaten dan nog zitten te wachten op AstraZeneca-vaccins.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud