Advertentie

Recordaantal bombardementen in Oost-Oekraïne

Een tank van Oekraïense separatisten. ©ANP

Ondanks een wapenstilstand zijn er de voorbije 24 uur een recordaantal bombardementen uitgevoerd in het opstandige oosten van Oekraïne. Dat zeggen de Oekraïense autoriteiten. Drie burgers lieten het leven.

'De spanning neemt weer toe op de frontlijn', zegt Andriï Lyssenko, een woordvoerder van het Oekraïense leger. 'De voorbije 24 uur hebben we het grootste aantal bombardementen in 6 maanden gezien. De separatisten gebruiken alle soorten wapens: artillerie, tanks, mortieren, granaatwerpers en lichte wapens'. Met name nabij de ruïnes van de luchthaven van Donetsk flakkert het geweld op.

Oekraïense troepen hebben in de buurt Marioepol Grad-raketten en zware artillerie van een kaliber van 150 mm afgeweerd, wapens die verboden zijn volgens het vredesakkoord Minsk 2, zei de woordvoerder. Marioepol is de laatste grote stad in het oosten die nog onder controle staat van Kiev.

Oekraïne is bang voor een nieuw separatistisch offensief rond 24 augustus. Die dag viert de ex-Sovjetrepubliek haar onafhankelijkheid.

Bij het nieuwe geweld kwamen twee burgers om het leven en raakten er vijftien gewond in gemeenten die nog onder controle van Kiev staan, zeggen de aan Kiev getrouwe autoriteiten. Ook raakten twee Oekraïense soldaten gewond in het conflictgebied, zei legerwoordvoerder Lyssenko. In Gorlivka, een stad in handen van de rebellen nabij Donetsk, kwam ook een burger om en raakten drie andere gewond, zeggen de separatistische autoriteiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud