Advertentie

Recordaantal immigranten naar Zwitserland

©EPA

In 2013 migreerden 88.000 personen naar Zwitserland, waaronder 66.200 EU-burgers. Het cijfer is opvallend net nu de Zwitsers zich via een referendum uitspraken voor de invoering van immigratiequota.

Er was vooral een stijging van Europeanen die in 2013 richting Zwitserland trokken. Met 66.200 zelfs een recordaantal. Dat is goed nieuws voor de Zwitserse economie, zegt een Zwitsers studiebureau. Zestig procent van de immigranten komt naar Zwitserland om te werken.

Enkel het land van oorsprong kende een verschuiving. Vroeger kwam de meerderheid uit naburige Duitse provincies, sinds de financiële crisis komen meer immigranten uit Oost- en Zuid-Europa.

Het studiebureau looft de positieve bijdrage van immigranten aan de Zwitserse economie. De meeste immigranten (58 procent) beschikken over een diploma en hun komst remt de vergrijzing af. Sinds de ondertekening van het akkoord over vrij verkeer van personen in 2002 steeg de actieve bevolking jaarlijks met 1,3 procent.

De Zwitsers stemden in februari - via een referendum - voor de invoering van quota om immigratie uit de EU af te remmen. Europa reageerde daar fel op omdat quota in strijd zouden zijn met een akkoord over het vrij verkeer van personen dat Zwitserland in 2002 ondertekende.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud