'Reddingsplan Spanje en Italië in de maak'

(foto: EPA)

De EU-top in Brussel gaat officieel over groei en structurele hervormingen, maar achter de schermen werken experts een plan uit om de markten te kalmeren. Spanje en Italië dringen immers aan op hulp, meldt de FT Deutschland op zijn website. En er zijn tegenstrijdige berichten over het standpunt van Duitsland over de euro-obligaties.

Volgens de krant is een kleine groep van topambtenaren en regeringsvertegenwoordigers een reddingsplan op kortetermijn aan het uitwerken voor eurolanden in moeilijkheden. Vrijdagmiddag zouden de staats- en regeringsleiders van de Europese Unie zich daarover buigen. Woensdagavond zou Duitsland hiervoor echter nog geen groen licht hebben gegeven.

De nood aan hulp is het hoogst voor Spanje en Italië. Die eurolanden hebben hun langetermijnrente - de rente waartegen ze hun schulden moeten herfinancieren - de voorbije weken zien stijgen tot een onhoudbaar peil. Spanje schurkt weer tegen de 7 procent aan, de Italiaanse rente bedraagt meer dan 6,2 procent.

Details over het reddingsplan kreegt de FTD niet te pakken. De krant speculeert dat er iets heel nieuws wordt uitgedokterd, of dat er op korte termijn en op beperkte schaal gemeenschappelijke schulden zouden worden aangegaan. Er zou onderzocht worden op welke manier de middelen van de noodfondsen EFSF en ESM kunnen worden ingezet, zodat ze de rente voor Spanje en Italië tot een aanvaardbaar peil doen dalen.

In Duitse regering viel donderdagmorgen te horen dat het opkopen van obligaties op de primaire of secundaire markt een uitkomst zou kunnen bieden. En de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet The Wall Street Journal weten dat zijn land bereid is over euro-obligaties - het delen van de Europese schulden door alle lidstaten - te onderhandelen. Iets wat zijn woordvoerder later ontkende aan CNBC. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zwoor het idee woensdagavond in Parijs in elk geval voor de zoveelste keer af.

De Italiaanse premier, Mario Monti, dringt erop aan dat de ECB in actie zou schieten en de noodfondsen zou helpen bij dergelijke aankopen. Het EFSF en ESM zouden het opgekochte staatspapier bij de ECB kunnen deponeren en zich op die manier herfinancieren. Tot dusver heeft de ECB zulks echter geweigerd. Volgens de Duitse centrale bank, de Bundesbank, ruikt dit naar staatsfinanciering door de ECB, wat verboden is.

Een tweede mogelijkheid waar Italië en Spanje gebruik van zouden kunnen maken, is rechtstreekse aankopen van obligaties door beide noodfondsen. De aankopen op de primaire markt zouden via hefboominstrumenten kunnen gebeuren: ‘special purpose vehicles’, die met privégeld zijn opgericht en een gedeeltelijke garantie genieten.

De idee achter dit alles is de volgende: mochten Italië en Spanje effectief massale noodhulp nodig hebben, dan zou al snel de vraag rijzen of de noodfondsen wel volstaan. Door gebruik te maken van hefboominstrumenten of de ECB is een meer langdurige financiering mogelijk.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud