Regio's kloppen aan bij Spaanse overheid

Honderden werkloze Spanjaarden protesteerden zaterdag in Madrid tegen de strenge besparinen van de regering-Rajoy.

De Spaanse regio Catalonië overweegt een beroep te doen op het noodfonds van de federale overheid omdat het zijn schulden niet meer kan betalen. Afgelopen vrijdag kondigde Valencia al aan dat het rekent op federale hulp. Nog vijf andere regio's zouden snel volgen.

De Spaanse overheid weet stilaan niet meer welk brandje eerst te blussen. Er zijn de noodlijdende banken, die nu wel een Europese reddingsboei toegeworpen kregen. Maar nu klopt de ene na de andere regio ook bij de federale overheid aan.

Spanje is van plan een noodfonds op te zetten voor de regio's ter waarde van 18 miljard euro. Een deel daarvan zou Spanje uit de nationale loterij willen knijpen.

Maar voor 12 miljard is er nog geen oplossing. De autonome regio’s zullen wel niet zomaar uit het fonds kunnen putten. Aan de hulp zijn strenge voorwaarden verbonden. De regio’s zullen vooral inspanningen moeten doen om hun tekorten terug te dringen.

Tekorten

De autonome regio’s, het uithangbord van de culturele verscheidenheid van Spanje, tekenden vorig jaar voor twee derden van het nationale begrotingstekort. Dat bedroeg toen 8,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), waar het 6 procent had moeten zijn. De Spaanse overheid heeft de regio’s daarom bevolen hun tekorten terug te dringen van gemiddeld 2,94 procent in 2011 tot 1,5 procent in 2012.

Ambtenaren

Het water staat de 17 Spaanse regio's aan de lippen. Ze protesteerden al luid tegen de bezuinigen van premier Rajoy. Catalonië zou volgens El Pais 500 miljoen euro aan overbruggingskredieten vragen aan de federale overheid om deze maand aan zijn verplichtingen te voldoen.

Valencia zou meer dan 2 miljard euro nodig hebben om leningen te kunnen terugbetalen en zijn ambtenaren en leveranciersrekeningen te kunnen betalen.

Ook Murcia, Castilla-La Mancha, de Balearen, de Canarische eilanden en Andalusië zouden om bijstand schooien.

Niet alleen de regionale overheden hebben het moeilijk met de aanhoudende besparingsstroom, ook de Spanjaarden zelf. Zaterdag kwamen weer honderden Spaanse werklozen de straat op in Madrid om volwaardige jobs te eisen en hun afkeer te uiten tegen de rigide besparingsmaatregelen van Rajoy, die evenwel geen andere keuze heeft wil het land nog op wat Europees mededogen kunnen rekenen en niet de Griekse toer wil opgaan.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud