Advertentie

Rehn slaat terug: 'IMF is te ver gegaan'

©EPA

'Het is niet fair dat het IMF zijn handen wast en het vuile water naar de Europese Unie smijt.' Een ongewoon boze eurocommissaris Olli Rehn zei vrijdagochtend in Helsinki dat 'het IMF te ver is gegaan'.

Olli Rehn staat onder druk sinds woensdag een rapport uitlekte van het IMF dat brandhout maakt van de aanpak van de Griekse crisis door de troika, de experts van EU en IMF. Het uitgelekte IMF-rapport pleit tevens voor een schuldherschikking.

Rehn was vrijdagochtend te gast op een symosium voor economische groei georgansieerd door het centrum voor Europese studies (CES), de studiedienst van de christendemocratische EVP. Hij toonde er zich behoorlijk boos over het uitgelekte rapport: 'Het IMF is te ver gegaan.'

Ook over de kritiek van het IMF over de te late Griekse schuldherschikking is de Finse eurocommissaris niet te spreken. Rehn beklemtoont ook dat hij 'nooit een telefoon kreeg van Dominique Strauss-Kahn , maar dat het wel herhaaldelijk van Christine Lagarde te horen kreeg dat ze niet akkoord was met een schuldherschikking'. Lagarde was al die tijd Frans minister van Financiën onder president Nicolas Sarkozy.

De Finse eurocommissaris verwees naar zijn vorige job als verantwoordelijke voor de uitbreiding: Europa en de VS werkten daar samen aan het pacificeren van de Balkan, met fair play en in een hecht partnerschap.''Het is niet eerlijk dat het IMF nu zijn handen wast en het vuile water naar Europa gooit,' aldus Rehn.

Schauble

De Duitse minister van FInanciën, Wolfgang Schauble, liet in de Duitse karnt Handelsblatt verstaan dat van een herschikking van de Griekse schuld voorlopig geen sprake kan zijn. Het is sowieso ondenkbaar dat dit onderwerp voor de Duitse verkiezingen van 22 september bespreekbaar is, is in EU-kringen te horen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud