Reist Puigdemont naar Spanje voor eedaflegging?

Catalaans minister-president Carles Puigdemont. ©AFP

Carles Puigdemont zou normaal dinsdag naar Spanje moeten afreizen om er opnieuw benoemd te worden tot minister-president van Catalonië. Of hij dat ook effectief doet, is compleet onduidelijk.

In Spanje loopt een aanhoudingsbevel tegen Puigdemont, daardoor riskeert hij opgepakt te worden zodra hij een voet op Spaanse bodem zet. Sinds eind oktober verblijft de Catalaan in ballingschap in ons land. Als hij teruggaat, riskeert hij opgepakt te worden voor rebellie en misbruik van overheidsgeld

Maandag vroeg Puigdemont daarom ‘bescherming’ aan de Catalaanse parlementsvoorzitter, Roger Torrent, en om ‘de nodige middelen te voorzien om de rechten van het parlement en zijn leden te vrijwaren’. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais.

Volgens Puigdemont kan hij een beroep doen op zijn parlementaire onschendbaarheid mocht hij morgen afreizen naar Spanje. Hij stelt dat de Spaanse autoriteiten hem niet kunnen arresteren, ‘tenzij ze hem op heterdaad betrappen op een misdrijf’.

Per videoconferentie

Puigdemont wil dinsdag opnieuw benoemd worden als Catalaans minister-president nadat zijn separatistische partij bij de verkiezingen in december opnieuw de grootste fractie is geworden. Om officieel aangesteld te worden, moet de minister-president wel fysiek aanwezig zijn in het Catalaanse parlement. Eerder had het Grondwettelijk Hof een eedaflegging per videoconferentie vanuit ons land niet aanvaard. 

Hij moet niet alleen de eed in persoon afleggen, Puigdemont dient zich ook op voorhand persoonlijk aan te bieden bij de rechtbank en de hoogste rechter, Pablo Llarena, voor een toestemming om in het parlement te mogen optreden. De kans dat hij die goedkeuring krijgt, is  zo goed als onbestaande want  rechter Llarena schreef het internationaal aanhoudingsbevel voor Puigdemont uit.

Onzekerheid troef

Geruchten over een inhuldigingsspeech van Puigdemont in het Vlaams Parlement heeft het vast bureau van die assemblee vandaag ontkracht. Puigdemont heeft geen aanvraag ingediend om zijn eed als minister-president in Vlaanderen af te leggen, noch zou een politieke partij hem uitgenodigd hebben in het Parlement, klinkt het.

Waar de Catalaan zich momenteel bevindt, is onduidelijk. Dinsdag om 15 ur komt het parlement in Barcelona samen. Daar 'liggen alle opties nog op tafel'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud