Rellen in Barcelona breiden uit

©EPA

De rellen in Barcelona na de ontruiming van een kraakpand breiden uit naar het stadscentrum.

Nachtelijke rellen in Barcelona naar aanleiding van de ontruiming van een pand dat sinds zeventien jaar door krakers bewoond werd, zijn zondagochtend naar het hart van de stad overgeslagen. Botsingen tussen protestbetogers en de politie speelden zich in het oude stadsdeel voor de ogen van de toeristen af.

De politie meldde dat zes mensen werden opgepakt bij de jongste schermutselingen, in de historische El Ravalwijk van de Catalaanse hoofdstad. Verscheidene vuilniscontainers waren in brand gestoken.

Vorige week werden meer dan 60 betogers opgepakt bij protesten in de wijk Sants, net ten zuiden van het historische stadscentrum.

Het Can Viesgebouw, dat eigendom is van de stedelijke transportdienst TMB, werd zeventien jaar lang bewoond door krakers die er een sociaal centrum opstartten dat de sympathie van de buurtbewoners had. Nadat onderhandelingen tussen de stad en de krakers waren afgesprongen, werden de bewoners maandag door de overheid uit het gebouw gezet, wat manifestaties uitlokte.

Het gebouw zou gedeeltelijk afgebroken worden, maar vanwege de protesten legde burgemeester Xavier Trias (van de Catalaans-nationalistische partij CiU) de werken stil en stelde hij voor opnieuw te onderhandelen. Woordvoerders van de krakers wezen dat aanbod af en eisten in de plaats de heropbouw van de al beschadigde delen van het pand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud