Reynders in de clinch met Polen

Reynders wil dat het Europees Hof van Justitie zich snel uitspreekt tegen de omstreden Poolse tuchtkamer die de onafhankelijkheid van de rechtspraak in Polen zou ondergraven. ©EPA

Europees commissaris van Justitie Didier Reynders vraagt het Europees Hof van Justitie de Poolse tuchtkamer voor rechters het zwijgen op te leggen.

Didier Reynders heeft zijn eerste wapenfeit beet als Europees commissaris van Justitie. Zoals De Tijd vandaag schreef, vroeg de Europese Commissie aan het EU-Hof van Justitie de tuchtprocedure in Polen tegen Poolse rechters die kritisch staan tegenover het regime stop te zetten. Dat kan enkel door de tuchtkamer zelf op non-actief te zetten.

Het Europees Hof van Justitie was in oktober al erg kritisch over de door de overheid ingestelde tuchtkamer die collega-rechters die te kritisch zijn voor het regime kan straffen. Toch bleef de tuchtkamer bestaan. Diverse Poolse rechters werden sindsdien geviseerd. 

Langer wachten zou schade veroorzaken omwille van de risico's die sommige rechters in dat land lopen.
Didier Reynders
Europees commissaris Justitie

Reynders vroeg zijn diensten al voor het kerstverlof het EU-Hof 'voorlopige maatregelen te doen nemen'. Hij kreeg dinsdag de steun van voorzitter Ursula von der Leyen. De spoedprocedure schorst de tuchtkamer met onmiddellijke ingang. Voorlopig zijn geen dwangsommen verbonden aan de vraag tot schorsing.

'De maatregel was noodzakelijk vandaag en is een tijdelijke maatregel tot er een definitieve uitspraak is van het EU-Hof', zegt Reynders. 'Langer wachten zou schade veroorzaken omwille van de risico's die sommige rechters in dat land lopen.' De Commissie voelt zich gesterkt door de betoging van rechters uit meerdere EU-landen tegen de Poolse knechting van de rechterlijke macht.

Dialoog

Reynders zegt wel de dialoog met Warschau te willen voortzetten over de rechtsstaat en democratie. Die dialoog zal ook gaan over de nieuwe wet die deze week gestemd wordt in de Poolse senaat en waarin diezelfde tuchtkamer de hoofdrol speelt. Volgens die nieuwe wet kunnen rechters die verwijzen naar het Europees recht gesanctioneerd worden.

Die wet zet alle principes waarop het lidmaatschap van de Europese Unie is gebouwd op de helling. 'De uniforme toepassing van de Europese wet in heel de Europese Unie is de enige manier om een goed werkende interne markt te hebben en de burgers te beschermen,' zegt Reynders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud