Reynders niet gewonnen voor nieuwe sancties tegen Rusland

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is niet gewonnen voor nieuwe sancties tegen Rusland. ©BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gelooft niet dat nieuwe sancties tegen Rusland de beste manier zijn om een oplossing te zoeken in het Syrische wespennest.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties kondigde zondag nieuwe maatregelen aan tegen Rusland omwille van de aanhoudende steun aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Volgens minister Reynders is het nu net van belang te proberen een dialoog te openen met Rusland en Iran.

De chef van de Belgische diplomatie is maandagochtend op weg naar Luxemburg, waar een Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie plaatsvindt. De bombardementen van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in Syrië staan daar ongetwijfeld hoog op de agenda. De Belgische regering gaf zaterdag al aan begrip te hebben voor de aanvallen, maar ze vindt dat de focus nu moet liggen op politieke onderhandelingen.

Reynders bevestigde maandag in De Ochtend dat standpunt. Behalve steun voor een nieuw mechanisme dat een echte controle op chemische wapens moet mogelijk maken, bepleit hij een politieke dialoog met Iran en Rusland, de twee partners van president al-Assad. Hij verwijst daarbij naar het 'slechte voorbeeld Libië' om het belang van die dialoog te benadrukken. 'Dat is zeer noodzakelijk, maar ook zeer moeilijk', beseft de minister.

De ministers van Buitenlandse Zaken buigen zich vandaag in Luxemburg over de vraag hoe Europa zich verder moet opstellen tegenover Rusland. Een cruciaal punt daarbij is welke zin sancties hebben. 

Na de inval van Rusland in Oekraïne besliste Europa sancties op te leggen. Bepaalde financiële instellingen hebben een beperkte toegang tot de Europese kapitaalmarkt en sommige technologieën mogen niet meer worden geleverd aan Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin toonde zich tot nu toe niet erg onder de indruk van die sancties, maar dat betekent niet dat de sancies sowieso nutteloos waren, zegt Clingendael-expert Tony van der Togt aan de Volkskrant: 'Er zijn aanwijzingen dat Rusland verder had willen gaan in Oekraïne, maar daarvan afzag toen gedreigd werd Russische banken uit te sluiten van Swift, het systeem dat het internationale betalingsverkeer tussen banken regelt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud