Advertentie

Reynders wil CETA niet doordrukken tegen Wallonië

©Photo News

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laat de wet hem niet toe om het Waalse verzet tegen het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord naast zich neer te leggen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gaat niet in op de vraag van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten om het Canadees-Europees vrijhandelsverdrag CETA, ondanks het Franstalige veto, toch te ondertekenen,

'Dat is tegen de wet', reageerde Reynders donderdag op Radio 1. 'Ik ben nooit een voorstander geweest van de regionalisering van de buitenlandse handel. Ik heb in 1993 tegen de overheveling van de bevoegdheid gestemd, maar het is nu zo.'

Ik ben nooit een voorstander geweest van de regionalisering van de buitenlandse handel. Ik heb in 1993 tegen de overheveling van de bevoegdheid gestemd, maar het is nu zo.
Didier Reynders
Minister van Buitenlandse Zaken (MR)

Reynders, die voorstander van CETA is, wees ook fijntjes op de interne tegenstelling bij de Vlaamse liberalen. 'Open VLD zit ook in de Brusselse regering, en ik heb (Brussels Open-VLD-minister) Guy Vanhengel gehoord met een andere verklaring.' Naast de Waalse gewestregering kant namelijk ook de Brusselse regering zich tegen CETA.

Waals Gewest heeft nog 4 vragen

Toch hoopt Reynders dat de Belgische tegenstanders alsnog overstag gaan. De minister van Buitenlandse Zaken zat woensdag twee uur samen met Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström en Waals regeringsleider Paul Magnette.

'Het Waals Gewest heeft nog vier vragen. We moeten meer uitleg geven aan verschillende sectoren, zoals de landbouw. Cecilia Malmström is bereid om vandaag en morgen nog veel werk te verrichten. En ze heeft al alle gewestparlementen in België bezocht om uitleg te geven, dat is uniek.'

Hoogspanning

Het CETA-vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada zorgt al enkele weken voor politieke hoogspanning. Het Waalse en Brusselse parlement geven voorlopig geen fiat voor dat akkoord. Ondertekenen zij dat akkoord deze week niet, dan keldert het Europese akkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud