Reynders wordt Europees commissaris voor Justitie

Didier Reynders. ©EPA

Didier Reynders wordt in Europa bevoegd voor Justitie en de Rechtsstaat. In de praktijk zal hij zich vooral moeten bezighouden met onderhandelingen met Polen, dat het niet zo nauw neemt met de scheiding der machten.

In het Berlaymontgebouw in Brussel heeft de nieuwe Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dinsdagmiddag haar nieuwe team bekendgemaakt.

Margrethe Vestager behoudt de belangrijke portefeuille van Mededinging. Het is de eerste keer dat een commissaris dezelfde job krijgt in een nieuwe Commissie.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wordt de komende vijf jaar bevoegd voor Justitie. Samen met de Tsjechische commissaris Vera Jourova wordt hij ook bevoegd voor de rechtsstaat. Von der Leyen wil tijdens haar legislatuur vooruitgang boeken in dat heikele dossier. Ze benadrukte dat de nauwe samenwerking tussen Reynders en Jourova aantoont dat het niet gezien wordt als een probleem van Oost-Europa alleen.

Volgens de Commissievoorzitter is Reynders goed geplaatst om de rechtsstaat en democratie te verdedigen omdat hij als eerste minister van Buitenlandse Zaken het initiatief nam voor een screening en een monitoring van de toestand van de democratie en rechtsstaat in alle lidstaten. Ze wil dat initiatief toevoegen aan de bestaande gereedschapskist voor de strijd voor de rechtsstaat.

Reynders wordt ook verantwoordelijk voor de verdere uitrol van GDPR, de Europese richtlijn voor de bescherming van persoonsgegevens.

Supervicevoorzitter

Von der Leyen veranderde de organisatiestructuur van de Commissie. Naast de zes gewone vicevoorzitters komen er drie supervicevoorzitters: de Nederlander Frans Timmermans, de Deense Margrethe Vestager en de Let Valdis Dombrovskis.

Zoals verwacht zal Timmermans de Europese Green Deal in goede banen leiden. Die moet ervoor zorgen dat Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld wordt. Daarnaast wordt hij verantwoordelijk voor Klimaat.

Vestager staat in voor Digitale Transitie. Ze behoudt ook de belangrijke portefeuille van Mededinging. Het is de eerste keer dat een commissaris dezelfde job krijgt in een nieuwe Commissie.

Opvallend is dat Von der Leyen de belangrijke economische portefeuille aan de Italiaanse ex-premier Paolo Gentiloni geeft. Hij zal in de praktijk, ‘in nauwe samenwerking’ met vicevoorzitter Valdis Dombrovskis, de begrotingstrajecten van de lidstaten beoordelen.

Dat ligt moeilijk in de noordelijke lidstaten, omdat Italië al jaren rammelt met de budgettaire eisen. Von der Leyen wuift de kritiek weg met een verwijzing naar de nieuwe Italiaanse minister van Financiën, Roberto Gualtieri. ‘Hij weet heel goed welke regels we met elkaar hebben afgesproken.’

Impact van Macron

Dit team is net zo sterk en divers als Europa. Ik kijk ernaar uit met al deze toegewijde mannen en vrouwen samen te werken.
Ursula von der Leyen
Commissievoorzitter

 Phil Hogan wordt commissaris voor Handel. De Ier was onder Juncker commissaris voor Landbouw en moet de komende vijf jaar mogelijk de handelsgesprekken met het Verenigd Koninkrijk opstarten, als het land eenmaal de EU verlaten heeft. De belangrijkste hinderpaal voor de brexit is nog steeds de backstop, die een harde grens met het Ierland van Hogan moet vermijden. De Ierse premier Leo Varadkar reageerde al dat de benoeming van Hogan voor zijn land 'zeker een voordeel' is.

Het was ook uitkijken naar welke post Frankrijk zou binnenhalen. Commissaris Sylvie Goulard krijgt een superportefeuille: Interne Markt, met inbegrip van het industriebeleid, en Defensie. Dat zijn typisch Franse onderwerpen en het bewijst de impact van de Franse president Emmanuel Macron op de nieuwe Commissie.  

De nieuwe Commissie gaat vanaf 1 november aan het werk. Daarvoor moeten alle commissarissen wel nog een hoorzitting in het Europees Parlement overleven. 'Dit team is net zo sterk en divers als Europa. Ik kijk ernaar uit met al deze toegewijde mannen en vrouwen samen te werken', besloot Von der Leyen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect