Reynders wordt Europees Commissaris

©BELGA

De federale regering draagt MR-vicepremier Didier Reynders voor als Europees Commissaris. Dat liet premier Charles Michel zaterdagavond weten.

Normaal gezien gebeurt de aanstelling van een Europees Commissaris in het kader van een regeringsvorming. Maar die is nu nog niet aan de gang. Na bijna 100 dagen is er nog geen uitzicht op een coalitie, laat staan op een regeerakkkoord.

Een beslissing drong zich echter op: het Finse voorzitterschap van de Europese Unie heeft de lidstaten gevraagd om uiterlijk tegen maandag 26 augustus te laten weten wie hun kandidaat is. De kandidaten zullen dan een gesprek hebben met de gekozen voorzitster Ursula von der Leyen.

Charles Michel en Didier Reynders ©Photo News

Hoewel de regering in lopende zaken is, neemt de regering nu toch een beslissing. 'Deze aanstelling als Belgische kandidaat voor de functie van Europees commissaris is conform met het concept van lopende zaken, omdat ze absoluut noodzakelijk is voor de belangen van de staat en gelet op de dringendheid van de zaak', zo laat premier Michel weten.

Hij heeft ook informeel overleg gehad met 'de in de Kamer van volksvertegenwoordigers door een erkende fractie vertegenwoordigde democratische politieke partijen' en overleg gepleegd met de Kamervoorzitter.

Onaanvaardbaar

Reynders stond met stip genoteerd als kandidaat. Hij miste in 2014 op een haar na de post, maar kwam nu opnieuw in beeld. Volgens bronnen zou de N-VA, de grootste Vlaamse oppositiepartij, met Reynders kunnen leven op voorwaarde dat zij de post van ondervoorzitter bij de Europese Investeringsbank zouden krijgen. Johan Van Overtveldt en Philippe Muyters zijn daarvoor kandidaat.

Vermoedelijk zijn daar evenwel geen afspraken over gemaakt. Want de N-VA haalde fors uit naar de benoeming van Reynders.

In een reactie op Facebook noemt N-VA-fractieleider Peter De Roover het 'onaanvaardbaar' dat de federale regering Reynders voordraagt als eurocommissaris. 'Deze federale regering, die geen enkele democratische legitimiteit heeft, begint steeds meer te lijken op een uitzendkantoor voor ministers in lopende zaken. Bovendien gaat na het voorzitterschap van de Raad van Europa voor Charles Michel, opnieuw een topfunctie naar een Franstalige politicus', zegt De Roover.

N-VA vindt het ook 'onbegrijpelijk' dat CD&V en Open VLD met de voordracht van Reynders instemden en niet voor een Vlaamse kandidaat kozen. 

Voormalig Kamervoorzitter voor N-VA Siegfried Bracke liet op Twitter een ander geluid horen: hij noemde Reynders 'ons beste Europese bod'. 


 

Deadline

De voorbije dagen doken naast Reynders nog meer namen op voor het Belgische zitje in de Europese Commissie. De PS schoof Laurette Onkelinx naar voren en ook Kris Peeters (CD&V) zou uit geweest zijn op de post. Maar echt geloofwaardig waren die kandidaturen niet.

De kans is groot dat Koens Geens premier wordt van de regering in lopende zaken als Charles Michel naar Europa vertrekt ©BELGA

Nu Reynders vertrekt naar Europa, is de kans groot dat CD&V-vicepremier Koen Geens binnenkort premier wordt. Want de verwachting is dat Michel in de loop van november vertrekt als premier om zich voor te bereiden op zijn nieuwe job als Europees president. Geens is de eerste vicepremier, waardoor het logisch is dat hij de Wetstraat 16 inneemt.

 

Informateur

Didier Reynders is momenteel nog aangesteld als informateur voor de vorming van de federale regering, samen met Johan Vande Lanotte (sp.a). Die opdracht loopt af op 9 september, wanneer zij een eindverslag aan de koning presenteren. Zijn voordracht als eurocommissaris staat die opdracht niet in de weg. De Europese Commissie wordt pas dit najaar samengesteld.

 

In principe had ons land de beslissing voor zich kunnen uitschuiven. In 2014 deed ze dat ook en beslist pas begin september om Marianne Thyssen (CD&V) eurcommissaris te maken. Maar Michel, die het goede voorbeeld moet geven als toekomstig voorzitter van de Europese Raad, kon zich niet veroorloven om de deadline niet te halen. En dus nam hij de vlucht vooruit en overtuigde CD&V en Open VLD om Reynders te sturen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud