Roaming verdwijnt eind 2015

©IMAGEGLOBE

Mobiele operatoren in de EU mogen vanaf 15 december 2015 geen roamingkosten meer aanrekenen. Dat zijn extra kosten voor het bellen, sms'en en mobiel surfen in het buitenland.

De industriecommissie van het Europees Parlement heeft het voorstel van Europees commissaris Neelie Kroes goedgekeurd. De volgende stap is een stemming in de plenaire zitting van het Europees Parlement, volgende maand. Vervolgens moeten ook de EU-lidstaten hun fiat geven; mogelijk gebeurt dat eind dit jaar onder de nieuwe legislatuur na de Europese verkiezingen in mei.

De tarieven voor het gebruik van een gsm of een smartphone buiten de eigen landsgrenzen werden eerder al geplafonneerd. Net als commissaris Kroes wil de bevoegde commissie van het Europees Parlement dat de roamingkosten helemaal worden afgeschaft. Dat betekent dat de tarieven in binnen- en buitenland tegen eind 2015 gelijkgetrokke worden.

Volgens een studie bij 28.000 Europeanen - besteld door de Europese Commissie - beperkt 94 procent van de Europeanen het gebruik van mobiele telefoon in het buitenland. 47 procent gebruikt nooit mobiel internet buiten de eigen landsgrenzen. En een kwart van de Europeanen zet gewoon zijn toestel af in het buitenland. Slechts één op de tien personen zegt e-mails op dezelfde manier te checken als in het eigen land.

'Als consumenten hun gebruik gewoon gaan beperken, hebben telecombedrijven er toch niets aan. Duizenden bedrijven hebben bovendien extra kosten, terwijl app-makers omzet verliezen. In een eengemaakte markt hebben roamingkosten geen enkele zin. Ze zijn economische waanzin', oordeelt Kroes.

Netneutraliteit

De commissie stemde ook over het principe van netneutraliteit. Dat betekent dat internetproviders geen voorkeur zouden mogen geven aan content van bepaalde aanbieders. Volgens de parlementsleden moet het telecombedrijven verboden worden het open internet te hinderen door diensten en toepassingen van concurrenten te vertragen of te blokkeren. Experten zeggen dat dat al vaak het lot is geweest van Skype, dat in handen is van Microsoft.

Ook al wordt het principe van netneutraliteit gevrijwaard, heeft de commissie toch enkele uitzonderingen ingebouwd. Zo zouden bedrijven nog altijd bepaalde diensten van hogere kwaliteit kunnen aanbieden, op voorwaarde dat dit de internetsnelheid niet schaadt.

De sociaaldemocraten in de commissie hebben zich bij de stemming onthouden. Ze vragen dat er tegen de plenaire stemming over het dossier - voorzien in de derde week van april - een duidelijke definitie komt van 'gespecialiseerde diensten'. Ook de groenen tekenen bezwaar aan en zeggen dat de stemming in geen geval voor een 'egaal speelveld' zorgt. 'Dit is een onsamenhangend lappendeken en het is nog maar de vraag hoe de Raad van lidstaten dit chaotische stemresultaat als een ernstige onderhandelingsbasis kan zien', luidt het.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud