Advertentie

Rode Kruis-kantoor in Donetsk getroffen door mortiergranaat

Er hangt voor het eerst sinds lang weer zwarte rook boven de luchthaven van Donetsk in Oost-Oekraïne. ©AFP

De onrust in de Oekraïense stad Donetsk neemt weer toe. Terwijl regeringstroepen en rebellen slag leveren om de luchthaven, werd nu het kantoor van het Internationale Rode Kruis in de stad getroffen door een mortiergranaat.

Dat wordt gemeld door de pro-Russische rebellen in de stad. Bij de aanval zou een Zwitser omgekomen zijn. Een plaatselijke correspondent van Reuters maakt melding van een dode voor het gebouw. De regeringstroepen en de rebellen beschuldigen elkaar van het bombardement, dat ook andere delen van het centrum van Donetsk trof.

Het is al de hele dag onrustig in Donetsk, een van de brandhaarden van de pro-Rusisssche opstand in oostelijk Oekraïne. Het Oekraïense leger heeft een aanval afgewend van de pro-Russische rebellen. Hoewel in het gebied ook de voorbije weken kleine incidenten plaatsvonden, lijkt dit de grootste schending van het staakt-het-vuren tot nog toe.

‘Het ergste van dit conflict ligt achter de rug’, zei de Oekraïense president Petro Porosjenko vorig week nog. Het bestand in het oostelijk deel van Oekraïense werd vrij goed nageleefd en een groot deel van Poetins troepen zou zich uit de regio hebben teruggetrokken.

Tegen het einde van het jaar zal de Oekraïense economie met 8 procent gekrompen zijn als gevolg van het conflict in het oosten van het land. Dat berekende de Wereldbank. Ook volgend jaar kan het land aan de oostgrens met Europa zich opnieuw aan een krimp verwachten. Bij een vorige schatting had de Wereldbank het nog over een krimp van ‘maar’ 5 procent en een groei van 2,5 procent volgend jaar.

Maar een nieuwe vlaag van geweld lijkt de hoop van de president de kop in te drukken. Het toont aan dat het bestand erg broos is. Volgens de Oekraïense overheid vielen pro-Russische rebellen woensdag de luchthaven dan Donetsk aan – de grootste stad in het conflictgebied - waarop het overheidsleger terugsloeg.

De luchthaven is van groot strategisch belang. Als de rebellen ze weer in handen kunnen krijgen, kunnen ze zich via die weg opnieuw bevoorraden.

‘De site is weer onder controle van Oekraïense troepen’, liet het leger via Facebook weten. Zeven opstandelingen zouden zijn gedood en tien verwond. De separatisten melden dan weer verschillende doden aan Oekraïense zijde.

Het incident bij Donetsk lijkt de grootste inbreuk op het staakt-het-vuren dat Oekraïne, de rebellen en Rusland op 5 september in de Wit-Russische hoofdstad Minsk ondertekenden.

Het conflict in Oost-Oekraïne kostte al aan meer dan 3.500 mensen het leven, schatten de Verenigde Naties. Zeker 615.000 mensen moesten als gevolg van de gevechten hun woonplaats ontvluchten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud