Advertentie

Roemeense premier buigt dan toch voor volksprotest

In de hoofdstad Boekarest werd fel geprotesteerd tegen de verzwakking van de corruptieregeling. ©AFP

De Roemeense regering trekt een omstreden nooddecreet in waarmee corruptie minder zwaar zou aangepakt worden. De aanhoudende volksprotesten hebben effect gehad.

Premier Sorin Grindeanu verklaarde in een tv-toespraak vanuit het regeringsgebouw dat hij de regeling zondag in een kabinetsbijeenkomst zal intrekken. 'We hebben de stem van de straat gehoord', zei de eerste minister, die tegelijk ook vond dat de bevolking door slechte communicatie de regeling niet goed had begrepen.

Volgens de geplande versoepeling van de strafwet worden machtsmisbruik en misbruik niet meer bestraft als het gaat om bedragen onder 200.000 lei (omgerekend 44.000 euro). Dankzij deze  maatregel ontspringen tientallen ambtenaren en politici de dans.

Protest

De afgelopen dagen gingen honderdduizenden Roemenen de straat op om tegen deze 'amnestier' te protesteren. President Klaus Iohannis, justitiewaakhond CSM en de ombudsman van Roemenië hadden geklaagd bij het grondwettelijk hof. De Europese Commissie tikte het land op de vingers. Maar Grindeanu gaf geen krimp.

Zaterdag deden zo'n 140.000 mensen mee aan de protesten. Zaterdagavond moest de regering dan toch inbinden. 

 

Grindeanu kondigde het intrekken aan. Op een steenworp afstand van het pand in Boekarest waren naar schatting 140.000 mensen bijeengekomen om te protesteren tegen de regeling die dinsdag per decreet werd aangenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud