Roemeense president overleeft referendum

De afgezette Roemeense president, Traian Basescu. (Foto:Reuters)

De Roemeense president Traian Basescu kan volgens de exit polls aanblijven. Er kwam te weinig volk opdagen voor een referendum over zijn afzetting.

De Roemenen trokken zondag naar de stembus om te beslissen over de politieke toekomst van hun land. Na drie maanden crisis kregen 18 miljoen inwoners van Roemenië de kans zich in een referendum uit te spreken over het lot van president Traian Basescu.

De politieke crisis in Roemenië duurt al enkele maanden. Op aangeven van de centrumlinkse meerderheid van premier Viktor Ponta schorste het parlement begin juli de conservatieve president Traian Basescu omdat die de wettelijke grenzen van zijn mandaat zou hebben overschreden.

Ponta wil met het referendum het lot van zijn politieke rivaal bezegelen. Maar het referendum was pas geldig als meer dan de helft van de ingeschreven kiezers ging stemmen. Als niet genoeg kiezers komen opdagen, deed Basescu zijn mandaat tot 2014 uit. 

Exit polls

Het enthousiasme was niet erg groot. Volgens een telling van de verkiezingscommissie kwam net iets meer dan 45 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitbrengen.

Basescu zag in de te lage opkomst een overwinning. 'De Roemenen hebben een staatsgreep verworpen', zei hij. Die staatsgreep was volgens hem gepland door de 256 parlementsleden onder leiding van premier Victor Ponta en interim-president Crin Antonescu.

De president, die wegens zijn strenge besparingsbeleid erg onpopulair is, had de mensen opgeroepen om niet te gaan stemmen. 'Ik doe een beroep op mijn sympathisanten: stemmen voor mij helpt niet', zei hij. 'Het enige dat helpt is thuisblijven.' 

Tegen de president

Volgens Ponta kan de president 'de wil van miljoenen kiezers' echter niet negeren. 80 procent van de Roemenen die wél deelnamen aan het referendum, zou immers tegen de president gestemd hebben. 

Interim-president Antonescu verklaarde van zijn kant dat de beslissing van het Grondwettelijk Hof over het referendum zal worden gerespecteerd. Het is het Grondwettelijk Hof dat uiteindelijk het referendum al dan niet zal bekrachtigen.

De Europese Commissie kijkt met argusogen naar de uitslag van het referendum. Roemenië, en ook Bulgarije, staan al sinds hun toetreding tot de Unie in 2007 onder speciaal toezicht via een zogenaamd samenwerkings- en verificatiemechanisme.

In een rapport over de antidemocratische ontsporingen in Roemenië hekelde de Commissie onlangs de evolutie van de rechtstaat en de strijd tegen de corruptie in Roemenië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud