Roep om aanscherping Duitse wapenwet na Hanau

In Hanau kwamen duizenden mensen op straat om de slachtoffers van de racistische aanslag van woensdag te herdenken.

In Duitsland groeit de roep om een verstrenging van de wapenwet na de racistische terreuraanslag van woensdag. Er is kritiek omdat de dader zonder probleem een wapenvergunning had gekregen.

Het boulevardblad Bild hield in zijn vrijdageditie een pleidooi voor een forse aanscherping van de wapenwetten. 'We hebben nieuw en striktere wetten nodig om wapenbezitters geregeld en grondig te controleren', schreef de populairste Duitse krant. De 43-jarige man die woensdag in de stad Hanau negen mensen doodde bij twee schietpartijen, had een wapenvergunning en was lid van een schietclub.

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer bevestigde dat de regering werkt aan een hervorming van de wet op het wapenbezit, waaronder strengere controles. 'Het gaat er dan niet alleen over iemand zijn wapens goed opbergt', zei hij. 'Het moet ook om persoonlijke aspecten draaien.' Critici vroegen zich de voorbije dagen af hoe de dader een vergunning kon hebben, terwijl hij racistische ideeën verkondigde.

Racistisch manifest

De onderzoekers gaan er van uit dat de dader geestesziek was. Hij publiceerde woensdagavond een racistisch manifest, waarin hij ook samenzweringstheorieën verkondigde. Seehofer noemde de schietpartijen een 'terreuraanslag' die duidelijk maakt dat het veiligheidsrisico door rechtsextremisme en antisemitisme 'zeer hoog' is. De autoriteiten stuurden extra politie de straat op, onder meer rond moskeeën.

Seehofer benadrukte ook dat de veiligheidsdiensten al geruime tijd alert zijn voor het gevaar van extreemrechtse groepen. Eerder deze maand pakte de politie twaalf mensen op die aanslagen beraamden tegen moslims en asielzoekers. Volgens het onderzoek naar de aanslag in Hanau handelde de dader op eigen houtje en maakte hij geen deel uit van een terreurgroep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud