Rome stevent af op bankroet

Het Colosseum in Rome (Foto: Reuters). ©BELGA

De Italiaanse hoofdstad Rome stevent regelrecht af op een faillissement. Die waarschuwing lanceerde de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, nadat het Italiaanse parlement financiële noodhulp voor de hoofdstad afgewezen had. In een poging de crisis te ontmijnen werkte de Italiaanse regering vrijdag een nieuw reddingsplan uit.

De nieuwe Italiaanse premier, Matteo Renzi, zit nog geen week in het zadel of hij heeft al af te rekenen met de eerste grote crisis als regeringsleider. De Italiaanse hoofdstad Rome stevent immers af op het bankroet.

De Eeuwige Stad kampt al langer met financiële problemen. 'Decennia heeft de stad geld verkwist', gaf de nieuwe burgemeester Ignazio Marino enkele dagen geleden toe.

Openbaar vervoer

Bovendien heeft de stad geen industriële activiteiten. Daardoor is ze voor haar inkomsten erg afhankelijk van taksen op huisvuilophaling en de verkoop van tickets voor het openbaar vervoer.

En daar wringt het schoentje. Een passagier op vier in het Romeinse openbaar vervoer rijdt zwart. Daardoor loopt de stad jaarlijks zowat 100 miljoen euro aan inkomsten mis.

Gat

Met alle gevolgen van dien. Rome worstelt momenteel met een gat van 816 miljoen euro in de begroting. In een poging de put te dichten trok Marino de voorbije maanden al de vergoeding op die mensen betalen voor crematies. Ook voor een plekje op het kerkhof tellen de Romeinen voortaan meer neer. 

Daarnaast besliste de burgemeester de aanbestedingen voor de stad te centraliseren. Marino maakt zich sterk dat die maatregel een besparing van 300 miljoen euro oplevert. 

Hete plaat

Maar al die maatregelen zijn slechts een druppel op een hete plaat. De financiële nood is ook groter geworden omdat de burgemeester beloofd heeft 'geen euro meer uit te geven die niet begroot is'.

Die belofte kan verstrekkende gevolgen hebben. 'De stad heeft bijvoorbeeld maar 10 procent van het bedrag dat in maart nodig is voor de aankoop van brandstof voor de stadsbussen', verduidelijkte Marino.

Decreet

Om de hoogste nood te lenigen had de vorige Italiaanse premier, Enrico Letta, overheidssteun beloofd. Hij bokste tijdens zijn laatste werkdagen het decreet 'Red Rome' in elkaar.

Volgens dat plan zou de Italiaanse regering een bedrag van 570 miljoen euro overmaken aan Rome. 'Als compensatie voor de extra kosten die Rome elk jaar heeft omdat het de belangrijkste toeristische bestemming van het land is en jaarlijks ook heel wat extra politiekosten torst omdat grote betogingen ook in Rome plaatsvinden.'

Overheidssteun

'Rome is uniek in vergelijking met andere steden. De stad verdient overheidssteun. Veel toeristen maken gebruiken van onze diensten maar dragen maar weinig geld bij tot onze economie', klaagde Marino onlangs in een interview.

Donderdag behandelde het Italiaanse parlement het bewuste decreet. En het strandde meteen ook. Heel wat parlementsleden, onder meer van de separatistische Lega Nord, betoogden dat Rome geen voorkeursbehandeling verdient. 

Bussen

Hoe het nu voort moet, is onduidelijk. Marino waarschuwde al dat de bussen vanaf zondag mogelijk niet meer uitrijden. Mogelijk gaan een reeks belastingen opnieuw omhoog. De burgemeester denkt in de eerste plaats aan de inkomens- en vastgoedtaks.

Hij sluit evenmin uit dat leveranciers van de stad voorlopig niet uitbetaald worden. En misschien gaan de lonen van de 20.000 stadsmedewerkers naar beneden. Of gaan kinderopvangcentra tijdelijk dicht.

Tijd

Met die maatregelen hoopt de Romeinse burgemeester vooral wat tijd te winnen. In afwachting van een meer duurzame oplossing voor de financiële problemen van de Eeuwige Stad. 

De tijd dringt in elk geval. Als niet snel een oplossing uit de bus valt, heeft de Italiaanse regering geen andere keus dan een crisismanager aan te stellen. 

Activa

Die moet dan op zoek naar inkomsten. De verkoop van bepaalde activa, zoals het stadsbelang in elektriciteitsproducent ACEA, behoort tot de mogelijkheden.

Zo ver wil premier Matteo Renzi het niet laten komen. Tijdens de ministerraad vrijdagnamiddag werkte hij met zijn regeringsploeg een nieuw decreet 'Red Rome' uit.

De tekst voorziet opnieuw in overheidssteun voor de hoofdstad. Het stadsbestuur zou in een keer 570 miljoen euro krijgen. In ruil moet het wel een meerjarenplan uitwerken met maatregelen die de begroting weer in evenwicht zullen brengen. 'Desnoods via privatiseringen', klonk het.

Maar het geld vloeit nog niet meteen naar de Eeuwige Stad. Want het parlement moet er zich eerst opnieuw over buigen. Een formaliteit wordt die stemming niet.

 

Mogelijk gevolgen voor Dexia

Een bankroet van de Italiaanse hoofstad Rome kan mogelijk ook gevolgen hebben voor de Belgische restbank Dexia. Die heeft immers een belang van 70 procent in Dexia Crediop.

Die Italiaanse instellng is een van de belangrijkste financiers van de lokale besturen in Italië. In het verleden raakte al bekend dat Dexia Crediop geld gepompt heeft in steden als Firenze en Pisa. 

Ruim een week geleden gaf de CEO van Dexia, Karel De Boeck, te kennen dat de restbank op zoek is naar een koper voor de Italiaanse dochter Crediop. 'Er lopen concrete gesprekken met een aantal partijen', luidde het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud