Rome wil partijfinanciering afschaffen

Premier Enrico Letta. (foto bloomberg) ©Bloomberg

De Italiaanse regering heeft een wetsontwerp goedgekeurd en neergelegd om de financiering van politieke partijen met publieke middelen af te schaffen.

De wettekst, die voorziet in een geleidelijke maar vrij snelle afbouw van de financiering uit publieke middelen, moet nog gestemd worden in de beide kamers van het parlement.

In het eerste jaar zouden de dotaties aan de partijen met 40 procent bekort worden, in het tweede met 50 procent en in het derde met 60 procent. In het vierde jaar, vervolgens, krijgen de partijen geen publieke financiering meer. Ze moeten zich dan redden met schenkingen van particulieren, die daar wel een fiscaal voordeel voor krijgen.

De corruptie en het wanbeheer die gepaard gaan met de publieke financiering hebben er mede toe geleid dat de populariteit van de klassieke partijen in Italië tot een dieptepunt is gezakt, en dat de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo succes boekte bij de verkiezingen in februari.

Premier Enrico Letta zei te hopen dat het wetsontwerp snel goedgekeurd wordt in het parlement. 'Het is een maatregel die de burgers verwachten en die belangrijk is voor de geloofwaardigheid van het systeem, want voortaan zullen de partijen de burgers ervan moeten overtuigen hen te financieren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud