Advertentie
Advertentie

Rusland bedreigt Denemarken over deelname aan NAVO-raketschild

©AFP

Als Denemarken kiest om deel uit te maken van het door de VS geleide raketschild, dan worden Deense marineschepen het doelwit van Russische kernraketten. Dat heeft de de Russische ambassadeur in Denemarken geschreven in een opiniestuk dat zaterdag verscheen in de Deense krant Jyllands-Posten. Rusland ziet het schild als een bedreiging, wat door de Deense autoriteiten 'bizar' genoemd wordt.

'Ik denk niet dat de Denen volledig beseffen wat de gevolgen zijn als ze toetreden tot het raketschild', aldus Mikhail Vanin in de krant. 'Denemarken zou een deel worden van de dreiging tegen Rusland, het zou minder vreedzaam worden en de relaties met Rusland zouden worden geschaad.'

Denemarken liet in augustus weten dat het van plan was om een van zijn fregatten uit te rusten met een radar, om zo deel uit te maken van het raketschild.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Martin Lidegaard, noemt de opmerkingen van de ambassadeur 'onaanvaardbaar' en voegt toe dat 'Rusland heel goed weet dat het raketschild van de NAVO dient als verdediging en niet gericht is tegen hen'.

De voorzitter van de parlementscommissie Buitenlandse Zaken, Mette Gjerskov, vraagt zich af waarom Rusland zich zou moeten moeien met het Deense defensiebeleid. 'Het raketschild is tegen schurkenstaten en individuen die ons zouden kunnen bedreigen als ze geavanceerde wapens hebben', zei ze op de openbare omroep DR. 'Het heeft niets te maken met Rusland.' De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Holger K Nielsen meldt tot slot dat het 'roekeloos is om te stellen dat Denemarken een doelwit zou zijn van Russische raketten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud