Rusland blijft Europa de gordijnen in jagen

De Europese buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell ziet een 'patroon van Russische vijandigheden'. ©REUTERS

De Europese zorgen en frustraties over Russische provocaties en vijandelijkheden houden aan. Na Tsjechië loopt nu ook in Bulgarije een onderzoek naar Russische aanslagen.

Rusland staat al maanden bovenaan op de agenda van Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Maar de relaties gaan van kwaad naar erger. Moskou antwoordt met zware vergeldingsmaatregelen op Europese sancties en deelt in Oost-Europa gerichte speldenprikken en provocaties uit. De oorlogsdreiging aan de grenzen met Oekraïne is wel afgenomen, maar niet van de baan. De Europese buitenlandchef Josep Borrell spreekt van een 'patroon van Russische vijandelijkheden'. Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zoekt Rusland 'te hard de grenzen op'.

Rusland zoekt te hard de grenzen op.
Stef Blok
Nederlands minister van Buitenlandse Zaken

In Europese landen die tot voor kort nauwe banden met Rusland hadden, begint het intussen te dagen dat Moskou gevaarlijke spelletjes speelt. Tsjechië beschuldigt de Russische geheime diensten ervan in 2014 een munitiedepot te hebben opgeblazen. Praag zette daarop 18 Russische diplomaten het land uit. Meerdere landen, waaronder de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, volgden het voorbeeld van Tsjechië. Wat opnieuw tot heftige Russische tegenmaatregelen leidde.

NAVO

Intussen duiken ook andere gevallen op van Russische inmenging. In Bulgarije loopt een onderzoek naar de betrokkenheid van zes Russische burgers bij vier ontploffingen en een moordpoging tussen 2011 en 2020.

De leiders van negen Oost-Europese landen veroordeelden maandag via video-overleg die Russische sabotage en agressie. De Roemeense president Klaus Johannis, die ook NAVO-baas Jens Stolenberg en de Amerikaanse president Joe Biden liet inzoomen, pleit namens de negen voor een versterking van de militaire alliantie in de regio. Over een maand is Biden te gast in Brussel voor een echte NAVO-top.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud