Rusland countert sancties met staatssteun

De Russische president Vladimir Poetin ©REUTERS

De Russische regering gaat 5 miljard euro pompen in de banken VTB en Rosselkhozbank. Met de staatssteun wil Moskou de impact van westerse sancties tegen de financiële instellingen verkleinen.

Op de website van de Russische regering verscheen dinsdag een decreet waaruit blijkt dat de overheid twee overheidsbanken te hulp schiet om de impact van de westerse sancties op te vangen.

De Verenigde Staten en de Europese Unie namen maatregelen tegen die financiële instellingen omdat de Russische autoriteiten in hun ogen te weinig doen om het conflict tussen het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land te de-escaleren.

Door die westerse sancties hebben de geviseerde Russische financiële instellingen nog nauwelijks toegang tot de financiële markten in de Verenigde Staten en de Europese Unie. En kunnen ze dus nog maar moeilijk geld ophalen in het buitenland.

Staatssteun

'VTB krijgt 214 miljard roebel (4,5 miljard euro) staatssteun. In Rosselkhozbank pompt de overheid een bedrag van 25 miljard roebel (520 miljoen euro)', staat te lezen in het decreet.

Het geld is afkomstig uit het zogenaamde Reservefonds. Dat wordt grotendeels gespijsd door inkomsten uit de olie- en de gassector. Met het fonds wil Rusland zich 'voorbereiden op crisistijden'.

De staatssteun aan VTB en Rosselkhozbank werd mogelijk gemaakt door een wet uit juni 2014. Die bepaalt dat het Russische ministerie van Financiën voor 239 miljard roebel preferentiële aandelen mag kopen van die twee financiële instellingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud