Advertentie
Advertentie

Rusland hemelt nieuwe hypersonische raketten op

Een deel van het Russische hypersonische raketsysteem. ©EPA

De tuigen zijn volgens Moskou in staat meer dan 30.000 kilometer per uur te halen en kunnen 'praktisch' niet worden neergeschoten.

De aankondiging gebeurt nu de spanningen tussen het Westen en Rusland al enige tijd zijn opgelopen en gevreesd wordt voor een nieuwe wapenwedloop tussen Moskou en Washington.

Volgens vicepremier Joeri Borissov halen de raketten een snelheid van mach 27, of 27 keer de snelheid van het geluid en dus meer dan 33.000 kilometer per uur. De Russische president Vladimir Poetin woonde woensdag de test bij van een van de nieuwe raketten, Avangard gedoopt. Hij had in maart al fier een nieuwe generatie raketten aangekondigd.

Niet af te weren

President Vladimir Poetin. ©EPA

'Met dergelijke snelheden kan praktisch geen enkel antiraketsysteem het neerschieten', zei de vicepremier. Volgens hem onderscheiden de projectielen zich door het feit dat het 'onmogelijk te voorspellen is waar ze zich op het volgende moment bevinden'. De wijze waarop de raket zich voortbeweegt, maakt volgens hem dan ook zo goed als elk raketafweersysteem nutteloos.

Poetin zei woensdag dat het raketsysteem volgend jaar in dienst wordt genomen en benadrukte dat dit 'nieuw type van strategisch wapen' de veiligheid van het land de komende decennia zal garanderen.

INF-verdrag

Washington en de NAVO-landen beschuldigen Rusland ervan onder andere het INF-verdrag (Intermediate Nuclear Force) te schenden. Dat verdrag uit 1987 voorziet in de vernietiging van alle kern- en kruisraketten met reikwijdtes tussen 500 en 5.500 kilometer.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde daarop aan uit het INF-verdrag te willen stappen. Poetin dreigde er daarna op zijn beurt mee nieuwe middellangeafstandsraketten te ontwikkelen als de Amerikanen zich daadwerkelijk uit het verdrag terugtrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud