Advertentie
Advertentie

Rusland hervat gesprek over lening van 2,5 miljard

De Russische premier Dimitri Medvedev (Foto: AFP) ©AFP

Moskou gaat de gevolgen van het Europese reddingsplan voor Cyprus verder onderzoeken. Dat zei de Russische premier Dimitri Medvedev in een eerste reactie op het bereikte akkoord tussen Cyprus en zijn Europese geldschieters. President Vladimir Poetin heeft zijn regering alvast de opdracht gegeven om met Cyprus te onderhandelen over de lening van 2,5 miljard euro aan dat land.

De Europese ministers van Financiën sloten de voorbije nacht een akkoord met de Cypriotische regering over een reddingsplan voor het noodlijdende eiland. Na een week onzekerheid ontsprongen de kleine spaarders uiteindelijk de dans. De grote spaarders en de aandeel- en obligatiehouders van de twee grootste banken op het eiland krijgen de rekening gepresenteerd.

Het is een publiek geheim dat nogal wat rijke Russen een deel van hun vermogen hebben ondergebracht op Cyprus. Volgens een berekening van ratingbureau Moody's parkeerden de Russen om en bij 31 miljard euro op het eiland.

Moskou

Het was dan ook wachten hoe Moskou zou reageren op het akkoord tussen Cyprus en de trojka (ECB, EC en IMF). Voorlopig blijft een felle reactie achterwege. 'We moeten de gevolgen van het plan voor onze belangen verder onderzoeken', liet premier Medvedev weten.

'We moeten nog beter begrijpen waartoe deze historie zal leiden en wat het zal beteken voor het internationale monetaire systeem en onze belangen', zei de gewezen president van Rusland. 'Maar ze gaan alvast verder met het stelen van gestolen geld', klonk het niet zonder ironie. Medvedev doelde daarmee op de gangbare interpretatie dat het Russische geld op Cyprus zwart geld is.

Europa hoopt nog steeds dat Rusland bereid is een steentje bij te dragen aan de redding van het noodlijdende eiland. Als Rusland niet bereid is vers geld in Cyprus te pompen, hoopt Brussel ten minste toch op een verlenging en herziening van de bestaande lening van 2,5 miljard euro. In de loop van maandagmiddag stuurde president Poetin alvast de boodschap de wereld in dat hij zijn regering gevraagd heeft de onderhandelingen daarover (opnieuw) op te starten. Poetin 'acht het mogelijk de inspanningen te ondersteunen om de crisis van de economie en de banksector van het eiland te overwinnen', zo zei zijn woordvoerder.

Vorige week nog reageerde Moskou veel feller op het eerste akkoord, waarbij alle spaarders op Cyrpus in het bad werden getrokken. De Russen verweten Europa vooral dat ze niet gehoord waren bij de onderhandelingen. Volgens Medevedev riep het oorspronkelijke plan herinneringen op aan de Sovjet-Unie.

Nu klinkt de reactie heel wat gematigder. Nochtans viseert ook het jongste akkoord de Russische spaarders op het eiland. Wellicht is de voorbije week ook in Moskou het besef gegroeid dat er weinig alternatieven zijn voor een regeling die de grote spaarders bij de banken treft.

Noodsteun

De Cypriotische minister van Financiën trok de voorbije week nog naar Moskou in de hoop daar een welwillende suikeroom aan te treffen, maar de minister kwam van een kale reis terug in Nicosia. 'Sluit eerst een akkoord met de EU en dan praten we verder', was de Russische boodschap voor Cyprus.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud