Rusland koopt zich in Hongarije in

Viktor Orban, de Hongaarse premier, krijgt voor 10 miljard 'rugdekking' van de Russische president Vladimir Poetin (foto: EPA) ©epa

Na Oekraïne, maakt nu ook Hongarije kennis met de 'chequeboekdiplomatie' van Rusland. Moskou leent Boedapest 10 miljard euro om twee kerncentrales te bouwen en sponsort zo ook de kiescampagne van voormalig Rusland-criticus Viktor Orban.

Rusland laat bij zijn buitenlandbeleid steeds meer de petrodollars rollen. Eind vorig jaar hield Moskou de Oekraïne uit de greep van de Europese Unie door het bijna bankroete Oost-Europese land 11 miljard euro én goedkoop gas toe te stoppen om letterlijk en figuurlijk de winter door te komen.

Nu is Hongarije aan de beurt, een lidstaat van de Europese Unie. Moskou sluit een energiedeal met Boedapest. Het Centraal-Europese land krijgt 10 miljard euro goedkoop krediet om twee nieuwe reactoren te bouwen bij de enige kerncentrale die Hongarije rijk is.

Vladimir Poetin onderstreept zo niet alleen de ambities om Rosatom meer op de kaart te zetten. Rosatom is de kernenergiedochter van staatsgasgigant Gazprom. De Russische president zet vooral flink wat geld in om te vermijden dat Europa minder afhankelijk wordt van Russische energie.

Bocht

De deal met de Hongaren komt wel als een verrassing. De Hongaarse premier Viktor Orban, die met zijn controversiële strategie om onder meer de pers, de oppositie en de centrale bank in zijn land te muilkorven de bijnaam 'Viktator' kreeg, moet er immers een serieuze bocht voor nemen. In 2007 trok Orban als oppositieleider nog fel van leer tegen de toenmalige socialistische regering omdat die met haar energiebeleid Hongarije tot een 'Gazprom-barak' degradeerde.

Maar boven alles blijkt Orban een pragmaticus die nu al de parlementsverkiezingen van aanstaande lente op het oog heeft. De nucleaire deal moet immers ook de onderhandelingen van staatsenergiebedrijf MVM over het gasleveringscontract met Gazprom 'smeren'. Dat kan zich potentieel snel in lagere energieprijzen vertalen, een gegeven dat Orban dit voorjaar maar al te graag bij de kiezer zou uitspelen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud