Rusland laat macht gelden in de Krim

Het Russisch leger trok zaterdag met groot machtsvertoon de Oekraïense luchtmachtbasis van Belbek binnen ©REUTERS

Het Russische leger heeft met groot machtsvertoon zijn militaire controle over de Krim verstevigd. President Vladimir Poetin gaf ook het bevel voor de opbouw van een Russische administratieve structuur. Maandag zal de roebel ingevoerd worden als officiële munteenheid naast de Oekraïense hryvnia.

Het Russisch ministerie van Defensie liet zondag weten dat alle militaire faciliteiten op de Krim nu onder Russisch commando staan. 'De vlag van de Russische Federatie is gehesen boven alle 189 eenheden en installaties van het Oekraïense leger op de Republiek Krim', liet het Russisch ministerie van Defensie verstaan in een persbericht.

De Russische president Vladimir Poetin heeft nu ook de opbouw bevolen van een Russische administratieve structuur. Tegen volgende zaterdag moeten politie, civiele bescherming, binnenlandse geheime dienst en andere overheidsstructuren aangepast zijn aan de Russische wetten en procedures. Maandag zal ook de Russische roebel ingevoerd worden als officiële munteenheid naast de Oekraïense hryvnia.

Machtsvertoon

Zaterdagnamiddag drongen twee Russische pantservoertuigen met fors machtsvertoon de basis van Belbek binnen, zoals een BBC-ploeg ter plaatse kon vaststellen (zie onderaan). Ze werden gevolgd door Russische militairen die met hun wapens in de lucht schoten. De ongeveer 200 Oekraïense militairen zijn nog enige tijd binnen de basis gebleven, maar uiteindelijk door Russische militairen naar buiten gebracht.

Eerder op de dag hadden onbekenden een andere militaire vliegbasis op de Krim, het westelijk gelegen Novofedorivka, belaagd. ,'Ze gooiden onder meer rookbommen naar de basis', aldus het Oekraïense ministerie van Defensie. De Oekraïense militairen verlieten daarna de basis. Die is nu in handen van de Russische Zwarte Zeevloot.

De inwoners van de Krim stemden zondag tijdens een referendum massaal voor aansluiting bij Rusland. Dinsdag ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een verdrag over de aansluiting.

Van de 18.000 Oekraïense militairen op het schiereiland, zouden er tot nog toe minder dan 2.000 naar het Oekraïense vasteland zijn gegaan. Oekraïense militairen zouden uiteenlopende redenen hebben om zich bij het Russische leger aan te sluiten.

De Oekraïense strijdkrachten kunnen hen geen baan aanbieden. Verder komen er berichten over militairen die zich in de steek gelaten voelen door de interim-regering in Kiev. Vanuit de Oekraïense hoofdstad zou nauwelijks met de troepen op de Krim worden gecommuniceerd.

OVSE

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties was zaterdag in Kiev om solidariteit te betuigen aan de interim-regering van premier Arseni Jatsenjoek. Ook zijn er 40 internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) aangekomen.

Zij moeten onpartijdig informatie verzamelen over de veiligheidssituatie en de bescherming van de minderheden in Oekraïne. De missie moet op korte termijn uit 100 waarnemers bestaan.

Russische troepen bestormen Oekraïense luchtmachtbasis (BBC):

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud