Advertentie

'Rusland stevent op confrontatie af'

De Poolse premier Donald Tusk denkt dat een Russische interventie in Oekraïne niet lang meer op zich zal laten wachten ©REUTERS

Volgens de Poolse premier Donald Tusk neemt de kans serieus toe dat Rusland Oekraïne militair zal binnenvallen. Dat zou volgens hem gebeuren onder het mom van een humanitaire missie. De Russische troepenmacht bij de grens werd de voorbije dagen aanzienlijk versterkt.

45.000 soldaten, 160 tanks en bijna 1.400 gewapende voertuigen heeft Rusland volgens Oekraïne paraat staan nabij de grens. De NAVO houdt het op 20.000 soldaten, maar vast staat dat de macht de voorbije dagen flink werd opgebouwd.

Het ziet er bovendien niet naar uit dat Poetin van plan is zijn greep op de grensstreek te verminderen. Integendeel. Volgens verschillende bronnen maken de troepen zich op om voor het eerst de grens met Oekraïne over te steken.

Onder meer de Poolse premier Donald Tusk denkt dat een interventie niet lang meer op zich zal laten wachten. Volgens hem zal Rusland in eerste instantie Oekraïne binnendringen onder het mom van een humanitaire missie. Door de aanslepende gevechten in  het oosten van Oekraïne zijn veel inwoners er inderdaad slecht aan toe. Rusland had dinsdag zelf al laten vallen dat het met het idee van zo'n missie speelt. 

Maar die fase zou al snel uitmonden in een open interventie, vreest Tusk. ‘Dat zou leiden tot een totaal nieuwe en onvoorspelbare situatie. Niemand in Europa heeft daar een antwoord op klaar.’

Ook David Criekemans, professor geopolitiek aan de Universiteit Antwerpen, denkt dat een confrontatie nakende is. 'Als het beleid van de betrokken partijen niet wijzigt, stevenen we inderdaad op een of andere vorm van confrontatie af', zegt hij. 'Gezien de harde militaire campagne die Kiev voert, wordt het voor Poetin hoe langer hoe moeilijker zich terug te trekken. En ook de kans op een politiek akkoord lijkt nog maar weinig waarschijnlijk.'

Paniek

Aan de Oekraïense zijde van de grens woedt de strijd de jongste dagen stevig voort. Het overheidsleger rukt op richting Donetsk en krijgt steeds meer pro-Russische rebellen op de knieën. De voorbije nacht was de zwaarste sinds lang. Aan beide kanten sneuvelden strijders. 'Maar het net sluit zich rond Donetsk, Loehansk en Horlivka', verzekert een woordvoerder van het leger. Mogelijk is het die nieuwe wending in het conflict die Rusland doet panikeren.   

Poetin blijft wel de handen wassen in onschuld. Hij beweert niets te maken te hebben met het conflict tussen de Oekraïense overheid en de rebellen. De VS en zowat alle Europese landen zijn er nochtans van overtuigd dat Poetin wel degelijk mankracht, materieel en financiële middelen levert aan de rebellen.

Sancties

Toch zijn sancties voor Rusland niet de oplossing om een escalatie tegen te gaan, zegt professor Criekemans. 'Men gelooft in Europa dat door de sanctiepolitiek de steun voor Poetin zal verbrokkelen', zegt hij. 'Maar het omgekeerde is waar. We moeten Poetin net opties blijven geven. Nu geven we hem geen kansen. En als die man geen goede opties heeft, zal hij kiezen voor de slechte. Dat staat er nu te gebeuren.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud