Rusland waarschuwt Kiev over militaire operatie

Het Oekraïense leger start een offensief tegen deze pro-Russische rebellen. ©REUTERS

In Oekraïne houdt het Oekraïense leger een militaire operatie in de oostelijke stad Slavjansk, die al enkele weken grotendeels in handen is van pro-Russische separatisten. Maar tenmidden van alle politieke heibel, bereikten Rusland en Oekraïne wel een akkoord over de gastoevoer.

Rond half vijf vrijdagmorgen (plaatselijke tijd) schakelde het Oekraïense leger een versnelling hoger in de pogingen om terug greep te krijgen op het oosten van het land. Oekraïense helikopters namen vanaf dan de oostelijke stad Slavjansk, het bolwerk van de pro-Russische separatisten, onder vuur. Maar ook te land trokken tientallen pantservoertuigen en ander zwaar militair materieel 'ten strijde' tegen de controleposten van de separatisten. 

Bij de aanval zouden zowel eenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het leger als de nationale garde zijn ingezet. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn bij de aanval al negen controleposten aan de rand van de stad heroverd op de separatisten. Die spreken tegenover persbureaus over de 'totale aanval'. Het Oekraïense leger heeft zelf wel het verlies van twee neergeschoten helikopters en twee overleden soldaten te betreuren. 

Rusland reageerde als door een wesp gestoken. 'We zullen Kiev verantwoordelijk houden hiervoor, eerst en vooral via hun volk', aldus Dimitri Peskov, woordvoer van de Russische president Vladimir Poetin. Peskov riep het Westen ook op hun oordeel te geven over de situatie in het oosten van Oekraïne, zeker nu 'de luchtmacht wordt ingezet tegen het eigen volk'. 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde niet alleen de Oekraïense autoriteiten verantwoordelijk, maar gaf ook het Westen een veeg uit de pan. 'Doordat ze de organisatoren achter de staatsgreep tegen de regering in Kiev steunen bij hun gewelddadige onderdrukking van het protest, dragen de Europese Unie en de Verenigde Staten een grote verantwoordelijkheid', aldus het ministerie. 'We vragen het Westen nadrukkelijk zijn destructieve beleid te beëindigen'.

De Europese Unie liet alvast bij monde van Catherine Ashton, buitenlandchef van het Europese blok, weten de situatie met 'groeiende bezorgdheid' te volgen. Ashton waarschuwt de pro-Russische separatisten om zo snel mogelijk de bezette gebouwen te verlaten. 

Tenmidden van het politieke gehakketak, slaagden Oekraïne en Rusland er wel in om voorlopig een vergelijk te vinden over de gastoevoer door het land. Tot eind mei is die verzekerd. Maar ondertussen dreigt Oekraïne er wel mee om Gazprom, de Russische gasmaatschappij die sterk gecontroleerd wordt door het Kremlin, voor de rechter te slepen over de aangerekende gasprijs. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud