Rusland waarschuwt Westen over sancties

De Russische president Poetin (midden) kijkt toe terwijl de afgevaardigden van de Krim de annexatie ondertekenen.

De annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim door Rusland zorgt voor grote Europese eendracht. De Europese Unie en de Verenigde Staten werken aan nieuwe sancties. Moskou laat evenwel verstaan dat zulke maatregelen onaanvaardbaar zijn en 'gevolgen' zullen hebben. Op de Krim worden incidenten gemeld rond de overblijvende Oekraïense militaire posities.

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag na een lange toespraak voor de verenigde kamers van zijn parlement de annexatie van de Krim ondertekend. Een delegatie van de nieuwe bewindvoerders van het schiereiland was aanwezig bij de plechtigheid. Poetin fulmineerde tegen het Westen en de lachte de sancties die EU en VS oplegden, weg.

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken liet nadien verstaan dat 'de inwoners van de Krimrepubliek in lijn met het internationale recht en het charter van de Verenigde Naties een keuze hebben gemaakt die Rusland accepteert en respecteert'. Afgelopen zondag spraken de inwoners van het schiereiland in de Zwarte Zee zich in een omstreden referendum over hun lot uit. 96,77 procent van de kiezers koos voor de aanhechting van het schiereiland bij Rusland.

'De door de Verenigde Staten en de Europese Unie voorgestelde sancties zijn onaanvaardbaar en zullen niet zonder gevolg blijven', aldus Lavrov. Wat die gevolgen zijn, laat hij in het midden.

Militarisering

De westerse mogendheden oefenen druk uit op de regering in Oekraïne om niet in te gaan op de provocaties van Moskou. Een Oekraïense militaire basis in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, zou zijn dinsdag bestormd door gemaskerde strijdkrachten zonder insignes. Twee Oekraïense militairen kwamen om. De radio Voice of Russia meldt dat er een 17-jarige Oekraïener is opgepakt als verdachte voor de schietpartij, hij zou een rechtse provocateur zijn, Westerse media hadden het over 'Russische sluipschutters'. 

Russischtalige 'zelfverdedigingseenheden' op de Krim bestormden woensdag het dan weer hoofdkwartier van de Oekraïense zeemacht in Sevastapol, zo heeft volgens het Britse ITV News een fotograaf van het Amerikaanse persbureau Associated Press getuigd. Volgens een correspondent van het Russische persbureau Itar-Tass ter plaatse hebben 'betogers' de zeemachtbasis bestormd. 

De 'betoging' voor de basis was om 08.00 uur plaatselijke tijd gestart. Honderden 'demonstranten' doorbraken het veiligheidshek, baanden zich een weg doorheen het gebouw en hesen de Russische vlag en de vlag van de Russische zeemacht. Er lopen nu onderhandelingen tussen de zogenaamde betogers en officieren van de Oekraïense zeemacht. Er is geen geweld tegen Oekraïnse soldaten gebruikt. Russische soldaten zijn niet bij het incident betrokken, aldus Itar-Tass.

'Militair conflict'

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek liet eerder al verstaan dat het conflict nu niet langer enkel politiek is, maar ook militair. De Oekraïense regering zond strijdkrachten naar de Russische grens. Het land vreest dat nog andere delen van Oekraïne onder de voet worden gelopen.

Het idee dat de annexatie van de Krim een voorbeeld stelt, zorgt bovendien voor veel onrust in voormalige Sovjetlanden. Wit-Rusland, normaal een bondgenoot van Moskou, blijft opvallend stil in dit conflict. Het land vreest eveneens ‘uitgenodigd’ te worden door Rusland om in de Russische federatie te stappen.

Voldongen feiten

Met de annexatie van de Krim stelde Poetin het Westen voor voldongen feiten. De Europese Unie en de Verenigde Staten veroordeelden de illegale inlijving in strenge bewoordingen. Maar het Russische bliksemoffensief is niet meer terug te draaien, zo beseft men in Brussel en Washington.

‘We kijken aan tegen enkele lange jaren van isolement van de Russen en gespannen bilaterale verhoudingen’, is in EU-kringen te horen. ‘Dit is een onaanvaardbare inbreuk op de onschendbaarheid van de grenzen van Oekraïne’, zeiden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama.

Zowel Europa als de VS dreigt met bijkomende sancties. President Obama wil volgende week, in de marge van een top in Den Haag over nucleaire veiligheid, overleg met de landen van de G7. Rusland, dat eigenlijk het achtste wiel is aan de wagen van de G7, is niet uitgenodigd.

De leiders van de EU, de VS, Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië hebben vorige week alle voorbereidingen voor de volgende top van de G7, in juni in het Russische Sotsji, gestaakt. De Franse president François Hollande wil de Russen nu al uit het kransje van de G8 duwen, maar bondskanselier Angela Merkel houdt die boot voorlopig nog af.

Europese energie

We beseffen dat we een gesloten front moeten bewaren tegen Poetin. Anders speelt hij ons uiteen. EU-bron

De Europese leiders komen donderdag en vrijdag bijeen in Brussel om de violen te stemmen en nieuwe sancties af te spreken. De druk van buitenaf zorgt voor een zelden geziene eenheid binnen de Unie, is te horen.

Toch zijn er grote meningsverschillen onder de lidstaten over het tempo en de zwaarte van de sancties tegen Moskou. ‘Maar we beseffen dat we een gesloten front moeten bewaren tegen Poetin, anders speelt hij ons uiteen’, is in EU-kringen te horen.

De normale agenda van de Europese top, het klimaat- en energiebeleid van de Unie, is overhoop gehaald. Alle aandacht zal naar Oekraïne gaan. Toch is net de grote afhankelijkheid van energie een van de elementen die Europa het meest verzwakken tegenover Moskou. Onder meer de Britten hameren erop dat Europa afspraken moet maken om die afhankelijkheid te verminderen. Een strategische ommezwaai zal pijn doen op korte termijn, maar is niet onmogelijk, zo is in EU-kringen te horen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud