Rusland weigert onderzoek naar Navalny

De Russische oppositieleider Alexei Navalny. ©REUTERS

De internationale druk op Rusland neemt toe om de mogelijke vergiftiging van oppositiefiguur Alexei Navalny te onderzoeken. Het Kremlin spuit echter vooral mist.

'Het is essentieel dat Rusland onmiddellijk een transparant onderzoek voert naar de omstandigheden van deze misdaad.' Frankrijk schaarde zich dinsdag bij het internationale koor dat de druk op het Kremlin verhoogt na de mogelijke vergiftiging van de Russische oppositiefiguur Alexei Navalny.

Maandag had Duits bondkanselier Angela Merkel er bij Rusland op aangedrongen een onafhankelijk onderzoek te voeren, net als Josep Borell, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken. Ook de Verenigde Staten en Zweden deden dat dinsdag.

Navalny werd vrijdag onwel op een vliegtuig naar Moskou. Hij werd opgenomen in een Siberisch ziekenhuis, en zaterdag met een Duits toestel overgebracht naar Berlijn. Daar vonden de dokters gif in het lichaam van Navalny, die al jaren de corruptie en repressie onder Russisch president Vladimir Poetin aanklaagt. Eerder belandde Navalny meermaals in de cel, en mocht hij in 2018 niet deelnemen aan de Russische verkiezingen.

Moskou lijkt vooralsnog siberisch doof voor de vraag. De woordvoerder van het Kremlin stelt, net als de Russische dokters die Navalny eerst bijstonden, dat het allesbehalve zeker is dat de dissident vergiftigd is. 'Er moet een reden zijn voor een onderzoek', zei Kremlin-spreekbuis Dmitri Peskov. 'Op dit moment weten we alleen dat de patiënt in een coma ligt.'

Elke suggestie dat Poetin rechtstreeks betrokken zou zijn bij een aanslag op Navalny wuifde Peskov weg als 'gebakken lucht'. De voorzitter van het Russisch parlement vroeg dinsdag wel een onderzoek, maar dan naar mogelijke buitenlandse inmenging bij Navalny's kritieke toestand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud