Advertentie

'Rusland zal zelf ook prijs betalen'

©REUTERS

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht denkt dat de Russische invoerbeperkingen op landbouwproducten 'hard zullen aankomen' voor de Europese landbouwsector. Maar hij zegt erbij dat Rusland de sancties moeilijk zal kunnen vasthouden. 'Ze zullen zelf ook de prijs betalen voor de maatregelen.'

Dat zei De Gucht donderdag op Radio 1. "Dit zal inderdaad pijn doen", erkent De Gucht. "Als men sancties treft, zoals iedereen ook gevraagd heeft, dan moet je altijd verwachten dat er een antwoord komt, en dat is nu het geval."

Niettemin wordt het voor Rusland moeilijk de sancties vol te houden, denkt de Belgische eurocommissaris. De omvang van de Russische import bewijst voor hem dat "Rusland twintig jaar na de Sovjet-Unie nog altijd niet in haar eigen behoeften kan voorzien." Bovendien dreigt de maatregel de internationale landbouwmarkten "in beweging en zelfs in onevenwicht" te brengen. "Dus zo eenvoudig is dat ook niet voor Rusland."

De Europese Commissie wil in elk geval proberen "de pil zoveel mogelijk te verzachten" voor de getroffen Europese sectoren. Zo herinnerde De Gucht nog aan het speciale fonds dat voorzien is voor situaties waarin landbouwproducten niet meer uitgevoerd kunnen worden om politieke redenen. "Dat gaat om 400 miljoen euro", aldus De Gucht, die verder doorverwees naar zijn collega van Landbouw, de Roemeen Dacian Ciolos. "Hij heeft al bevestigd dat het fonds bestaat en dat het kan worden aangesproken."

Over mogelijke andere Russische sancties wilde De Gucht zich niet uitspreken. Al wees hij er wel nog op dat Moskou momenteel jaarlijks nog zowat 300 miljoen euro verdient aan het toelaten van vluchten over Siberië. Geld waarmee luchtvaarmaatschappij Aeroflot gesubsidieerd wordt. Die middelen vallen uiteraard weg, als daar een vliegverbod zou komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud