Russen betogen tegen inmenging in Oekraïne

©EPA

Duizenden mensen zijn zaterdag in Moskou de straat opgegaan om te demonstreren tegen de Russische betrokkenheid bij de crisis in buurland Oekraïne. De actievoerders droegen spandoeken met teksten als ,,handen af van Oekraïne''.

De betoging komt een dag voordat de inwoners van schiereiland de Krim zich in een referendum kunnen uitspreken over aansluiting bij Rusland.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen zich aansloten bij de demonstratie tegen het Oekraïne-beleid van president Vladimir Poetin. Volgens de politie waren slechts 3.000 mensen aanwezig, terwijl de organisatoren spraken over 50.000 betogers. Waarnemers vertelden dat ongeveer 30.000 mensen de straat opgingen.

Volgens de betogers moet Rusland niet tussenbeide komen in de politieke crisis in buurland Oekraïne. Het Kremlin heeft alles op alles gezet om zijn greep op het land te vergroten, en zeker op de strategische regio de Krim.

Amazing: "Forgive us, Ukraine" at Moscow peace march #НетВойне pic.twitter.com/Ksf8xZBze7”— Judith Beyer (@JudithBeyer) March 15, 2014

Onder de betogers waren ook bekende tegenstanders van Poetin, zoals leden van de punkband Pussy Riot en de vroegere vicepremier Boris Nemtsov.

Ook aanhangers van het Kremlin lieten zich zien op straat. Zij demonstreerden juist voor de aansluiting van de Krim bij Rusland. Volgens de politie ging het om enkele tienduizenden actievoerders, maar de BBC meldt dat de demonstratie in omvang achterbleef bij de pro-Oekraïense betoging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud