Russen kijken tegen hoge inflatie en begrotingstekort aan

Een klant haalt roebels boven aan een zuivelkraam op een markt in Moskou ©Bloomberg

De inflatie in Rusland is in december voor het eerst sinds 2008 tot boven de 10 procent gestegen. De consumentenprijzen stegen vooral als gevolg van de sterke waardedaling van de Russische roebel. De minister van Financiën waarshuwt dat het begrotingstekort volgend jaar 'aanzienlijk groter' wordt dan eerder gedacht.

Het nieuwe inflatiecijfer werd woensdag door het Russische bureau voor de statistiek bekendgemaakt. De geldontwaarding kwam deze maand uit op 10,4 procent. Door de sterk gedaalde roebel wordt het duurder om goederen te importeren. Buitenlandse bedrijven schroeven de prijzen van hun producten in Rusland flink op om zo de zwakke roebel te compenseren.

Volgens de Russische regering is de crisissituatie voor de roebel nu wel voorbij, maar de Russische centrale bank denkt dat de inflatie in het eerste kwartaal van volgend jaar verder kan stijgen tot 11,5 procent, om daarna weer af te nemen. Het streefdoel van 4 procent inflatie is uitgesteld tot eind 2017 nadat de Russische inflatie al twee jaar daarboven bleef.

De daling van de roebel is een gevolg van de crisis in Oekraïne en de sancties die het Westen en Rusland elkaar hebben opgelegd. Als grote grondstoffenexporteur heeft Rusland ook zwaar te lijden onder de forse daling van de olieprijs. De daling van de munt lijkt het dieptepunt voorbij, deze week kon de roebel al herstellen tot het niveau van drie weken geleden. Grote exporterende staatsbedrijven zoals Gazprom en Rosneft kregen opgelegd dat ze hun opgepotte reserves aan buitenlandse valuta tegen begin maart moeten afbouwen door op de financiële markten roebels te kopen. Daarnaast slaan bedrijven die binnenkort hun belastingen moeten betalen, roebels in. Zulke bewegingen ondersteunen de roebel en hebben voorlopig meer effect dan het dreigement van Standard & Poor's om de kredietrating van Rusland naar rommelstatus te laten zakken - nu krijgt Rusland nog een BBB-, de laagste kwaliteitsrating.

De hoge inflatie zal de consumptie volgend jaar fors afremmen. De centrale bank houdt rekening met een krimp van 6,3 tot 6,5 procent. De investeringen zullen vermoedelijk met ruim 10 procent afnemen.

De Russische economie beleeft momenteel haar ergste crisis sinds 1998. Om zijn populariteit op peil te houden besloot president Poetin woensdag de stijging van de vodkaprijzen af te remmen. Als uitleg gaf hij dat dure vodka de producenten ertoe aanzet meer te produceren, wat een slechte zaak is voor de volksgezondheid. 

Begroting

Behalve met een oplopende inflatie wordt Rusland volgend jaar geconfronteerd met een 'aanzienlijk hoger' begrotingstekort dan eerder gedacht, nu de economie richting een recessie glijdt. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov.

Een concrete prognose gaf Siluanov niet, maar Rusland hield voorheen voor 2015 rekening met een tekort van 0,6 procent. Voor dit jaar werd eerder gerekend op een overschot van 0,6 procent, maar door alle stimuleringsmaatregelen om de val van de roebel tebreken voorziet men nu een tekort tot 0,8 procent.

Volgens Siluanov zal Rusland zijn reserves moeten aanspreken om het gat te dichten. 'Een jaar met een tekort is niet zo heel erg', zo gaf hij aan. 'Het belangrijkste is dat we ons voorbereiden op de toekomstige begrotingen.'

De reserves in buitenlandse valuta en goud zitten inmiddels wel al op een dieptepunt: ze zakten voor het eerst sinds 2009 onder de lat van 400 miljard dollar (326 dollar euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud