'Russische deal verhinderde failliet Oekraïne'

Het akkoord met Rusland bracht weer 50.000 pro-Europese betogers op de been in Kiev - Foto EPA ©EPA

Het 'historische' akkoord dat Rusland en Oekraïne dinsdag hebben gesloten, heeft de Oekraïense economie van het 'bankroet' gered. De ondertekening van een associatieverdrag met de Europese Unie zou dan weer een nefaste impact gehad hebben op de economie, aldus de Oekraïense eerste minister Mykola Azarov woensdag.

Het associatie-akkoord met de EU 'zou geleid hebben tot het failliet en de sociaaleconomische instorting', aldus Azarov bij de start van de ministerraad. 'Gisteren hebben we geholpen bij een historisch evenement', aldus nog de premier.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj bezocht dinsdag Moskou. Na overleg met Russisch president Vladimir Poetin zei Rusland het bijna bankroete Oekraïne duidelijk lagere gasprijzen toe. Daarnaast verleent Moskou de voormalige Sovjetrepubliek een krediet van meer dan 15 miljard dollar.

De overeenkomst biedt de Oekraïense economie een goed perspectief voor de komende jaren, volgens de premier. 'Dat alles zou onmogelijk zijn zonder een akkoord tussen de Russische en Oekraïense president', legde hij nog uit. 'Het vorige gascontract (dat toenmalig premier Joelia Timosjenko afsloot, nvdr) deed de Oekraïense economie drie en een half jaar jaar bloeden', aldus Azarov. 'De president maakte een einde aan dat verraad van de nationale belangen, waarvoor dezelfde politieke krachten verantwoordelijk zijn als die die de huidige instabiliteit in het land vandaag veroorzaken.'

Volgens Azarov zou Oekraïne door een associatieverdrag met de EU de voorwaarden van het Internationaal Monetair Fonds moeten aanvaarden, net als de stijgende gasprijzen voor particulieren, de devaluatie van de nationale munt of de bevriezing van de lonen, terwijl het Russische gas aan hoge prijzen aangekocht wordt. 'We laten niemand de situatie destabiliseren', verklaarde hij nog.

De Oekraïense oppositie bracht dinsdagavond nog 50.000 mensen op de been in het centrum van Kiev om tegen het akkoord met Rusland te protesteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud