‘Russische economie krimpt met 4 procent in 2015'

Anton Siluanov (r) is de Russische minister van Financiën. ©AFP

De Russische minister van Financiën voorziet dat de Russische economie met vier procent zal krimpen in 2015, op voorwaarde dat de olieprijs niet onder de 60 dollar zakt.

Tijdens een interview met Russische media zei minister van Financiën Anton Siluanov dat hij zijn budgetten heeft herberekend op basis van een olieprijs die rond de 60 dollar per vat blijft hangen. Vandaag ligt de prijs van een vat olie op zo’n 60 dollar, ongeveer de helft van een half jaar geleden. Rusland, als groot olie-exporterend land, kreunt onder die prijsdaling. Maar Siluanov gaat er dus vanuit dat de prijs niet verder zal dalen.

Maar zelfs mocht die voorspelling kloppen, dan kan de Russische economie volgende jaar nog altijd vier procent krimpen, geeft Siluanov toe. Als gevolg van de slabakkende economie zal Rusland bovendien met een begrotingstekort kampen van drie procent, voorspelt de minister. Al hoopt hij op beterschap in 2017. Als de olieprijs dan stijgt tot 70 dollar, zou het budget weer in orde zijn, oppert hij.

Reddingsactie

Donderdag raakte bekend dat de inflatie in Rusland is gestegen boven de 10 procent, voor het eerst sinds 2008. Door de sterk gedaalde roebel wordt het duurder om goederen te importeren. Buitenlandse bedrijven schroeven de prijzen van hun producten in Rusland flink op om zo de zwakke roebel te compenseren.

Voorlopig lijkt de Russische munt weliswaar te zijn gestabiliseerd rond de 51 roebel per Amerikaanse dollar, onder meer na ingrepen van de Russische centrale bank. Siluanov gaat ervan uit dat die wisselkoers, iets boven de 50 dollar, min of meer zal aanhouden doorheen 2015.

De financieminister gaf wel toe dat de Russische autoriteiten zich opmaken om indien nodig de grote banken van het land te redden. Die zien af van de zwakke munt en de kapitaalvlucht uit Rusland. Eerder op de week had de centrale bank al eens 30 miljard roebel in de Russische bank Trust Bank gepompt. Maar dat bedrag kan nog flink worden opgetrokken, klinkt het nu. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud