'Russische FSB vergiftigde oppositieleider Navalny'

Aleksej Navalny en zijn vrouw Yulia in september in het ziekenhuis in Berlijn. ©AFP

De Russische oppositieleider was afgelopen augustus het doelwit van een moordpoging door de inlichtingendienst FSB. Dat leert een onderzoek door het collectief Bellingcat.

'Zaak gesloten', schreef Aleksej Navalny maandag op Twitter. 'Ik weet wie mij probeerde te vermoorden.' Volgens het onderzoekscollectief Bellingcat zat de Russische inlichtingendienst FSB achter de vergiftiging van Navalny eind augustus. Op basis van telefoon- en reisgegevens kon Bellingcat het driekoppige moordcommando identificeren.

Navalny, de felste criticus van president Vladimir Poetin, werd eind augustus zwaar ziek. Volgens zijn entourage was hij vergiftigd, maar de autoriteiten ontkenden dat. Uiteindelijk werd hij overgebracht naar Duitsland, waar artsen sporen van het zenuwgif novitsjok ontdekten. Navalny overleefde de aanslag en revalideert nu in het Duitse plaatsje Ibach.

Clandestiene eenheid

Volgens de onderzoekers van Bellingcat was de vergiftiging het werk van drie FSB-agenten, die deel uitmaakten van een clandestiene eenheid die met gif werkt. Het team volgde Navalny al sinds hij in 2017 had aangekondigd deel te willen nemen aan de presidentsverkiezingen. Het team, dat ondersteund werd door zeker vijf andere FSB-agenten, volgde Navalny op meer dan 30 reizen.

Het commando sloeg toe tijdens een bezoek van Navalny aan de Siberische stad Tomsk. De leden stonden tijdens de reis in voortdurend contact met elkaar, leren de data waarop Bellingcat de hand kon leggen. Vlak voor de vergiftiging, toen Navalny zijn hotel verliet, piekte het telefoonverkeer. Later werden sporen van novitsjok gevonden op een fles in zijn hotelkamer.

Het onderzoek diepte gegevens op 'die er sterk op wijzen dat de vergiftigingspoging werd goedgekeurd in de hoogste echelons van het Kremlin'. De Russische regering heeft steeds elke betrokkenheid ontkend. Zij houdt vol dat er geen bewijs van vergiftiging is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud