Advertentie
Advertentie
nieuwsanalyse

Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny. ©AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is veroordeeld tot drieënhalf jaar cel. Met het vonnis dreigen de protesten tegen het regime te escaleren. En verkilt de relatie tussen Moskou en het Westen.

Omdat de periode van zijn voorarrest wordt afgetrokken van zijn straf, verdwijnt Navalny voor twee jaar en acht maanden achter de tralies. Volgens de rechtbank in Moskou schond hij 'systematisch' de voorwaarden van een voorwaardelijke celstraf na een veroordeling wegens fraude in 2014. Navalny had zich de afgelopen maanden bij de politie moeten melden, maar kon dat niet omdat hij in Duitsland herstelde van een vergiftiging met het zenuwgif novitsjok.

'Ik raakte in een coma, werd wakker, verliet het ziekenhuis, belde met mijn advocaat en stuurde jullie een verklaring over mijn verblijfplaats', zei Navalny tijdens de zitting. 'Natuurlijk was ik niet thuis. Wat had ik nog kunnen doen?' Hij herhaalde dat het regime van president Vladimir Poetin achter de aanslag zat. 'Poetin zal de geschiedenis ingaan als gifmenger', zei Navalny in de rechtszaal.

Navalny werd opgepakt vlak nadat hij op 17 januari teruggekeerd was naar Rusland. De arrestatie leidde tot een protestgolf waarbij tienduizenden Russen de straat optrokken. Om nieuwe demonstraties te verijdelen hadden de autoriteiten dinsdag de omgeving van het gerechtsgebouw hermetisch afgesloten. De ordepolitie was massaal aanwezig en pakte volgens mensenrechtenactivisten zowat 340 mensen op, onder wie ook journalisten.

Harde boodschap

De veroordeling van Navalny dreigt druk te zetten op de relaties tussen Rusland en het Westen. Het Kremlin zei dinsdag te hopen dat de Europese Unie niet de 'stommiteit' begaat haar relaties met Moskou te koppelen aan het lot van Navalny. Later deze week is de Europese buitenlandchef Josep Borrell in Moskou voor overleg. 'Als hij ons een harde boodschap brengt, zal onze minister van Buitenlandse Zaken hem even hard van antwoord dienen', zei Dmitri Peskov, de woordvoerder van Poetin.

Als Borrell ons een harde boodschap brengt, zal onze minister van Buitenlandse Zaken hem even hard van antwoord dienen.
Dmitri Peskov
Woordvoerder van president Vladimir Poetin

Meerdere Europese landen hebben al gedreigd met nieuwe sancties als Moskou het been stijf houdt in de zaak-Navalny. Vooral na de brutale onderdrukking van de recente protesten - waarbij de autoriteiten duizenden demonstranten oppakten - klinkt de roep om extra maatregelen steeds luider. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken houden de sancties voorlopig achter de hand en zeggen de dialoog met Moskou nog een kans te willen geven.

Nord Stream 2

Door de escalatie klonk de voorbije weken steeds luider de roep voor sancties tegen Nord Stream 2, de omstreden gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland.

Door de escalatie van de zaak-Navalny klonk de voorbije weken steeds luider de roep voor sancties tegen Nord Stream 2, de omstreden gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. Het prestigeproject, dat geleid wordt door het Russische Gazprom, moet de aardgastoevoer naar Duitsland verdubbelen. De bouw zit in de laatste fase: van de 1.230 kilometer pijpleiding moet er nog minder dan 150 kilometer worden gelegd.

Nord Stream 2 ligt al langer onder vuur omdat het volgens critici een geopolitiek wapen is van het Kremlin. Maar vooral Duitsland houdt vast aan het project, ook al omdat het het Russische gas nodig heeft. En dat botst op onbegrip bij de EU-partners. Polen en de Baltische staten zijn al langer tegen en ook Frankrijk herhaalde deze week zijn bezwaren.

Bij gebrek aan Europese eensgezindheid komt het felste verzet van de Verenigde Staten. Onder Donald Trump nam Washington zware sancties tegen bedrijven die betrokken waren bij de bouw van de pijpleiding. Die sancties werden de afgelopen weken nog aangescherpt. En president Joe Biden is niet van plan de druk te verzachten. Hij bestempelde Nord Stream 2 vorige week nog als een 'slechte zaak voor Europa'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud