Advertentie

'Russische Paris Hilton' daagt Poetin uit

Ksenia Sobchak. ©EPA

Oppositieleiders noemen de kandidatuur van Ksenia Sobchak 'een karikatuur', gefabriceerd door het Kremlin.

In maart 2018 vinden in Rusland presidentsverkiezingen plaats. En hoewel hij nog niet bevestigd heeft opnieuw kandidaat te zijn, twijfelt niemand eraan dat Vladimir Poetin straks een vierde ambt binnenhaalt.

Toch krijgt de almachtige Poetin alvast een tegenkandidaat: de 35-jarige journaliste en societyfiguur Ksenia Sobchak. Woensdagavond kondigde Sobchak aan te willen strijden tegen de 'leugens, diefstal en corruptie' in Rusland. Zo wil ze een 'luidspreker' zijn 'voor zij die geen kandidaat kunnen zijn'.

Daarmee doelt Sobchak in de eerste plaats op Alexei Navalny, de belangrijkste Russische oppositiefiguur en criticus van Poetin. Navalny kan echter niet zelf deelnemen aan de presidentsverkiezingen, omdat hij veroordeeld is voor fraude. Een juridische fabricage om hem monddood te maken, aldus Navalny, die dezer dagen in de cel zit omdat hij straatprotesten georganiseerd heeft.

Ook Sobchaks kandidatuur, die al een tijdje in de lucht hangt, doet Navalny af als een cynische poging van het Kremlin om Poetins herverkiezingen enig democratisch gehalte te geven. Navalny omschreef haar onlangs als 'een karikatuur', 'een liberale spotfiguur' en een 'handpop van het Kremlin'.

Ksenia Sobchak is de dochter van Anatoly Sobchak, van 1991 tot 1996 de eerste democratisch verkozen burgemeester van Sint-Petersburg. In die periode ontpopte hij zich tot mentor van de jonge Poetin, die via het stadhuis van Sint-Petersburg zou opklimmen tot het hoogste ambt in Moskou.

Dochter Ksenia werd dan weer een nationale beroemdheid als presentatrice van een populaire Russische realityshow. Als notoir fuifbeest kreeg ze de bijnaam 'Paris Hilton van Rusland'. De jongste jaren tracht Sobchak zich echter een serieuzer imago aan te meten als journaliste, die ook geregeld opduikt en speecht op anti-Poetin-bijeenkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud