Russische regering neemt ontslag

Premier Dmitri Medvedev (r.) vormt al geruime tijd een duo met president Vladimir Poetin. ©AFP

De Russische premier Medvedev stapt op. Hij wordt de nieuwe vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad. Net vandaag heeft president Poetin in het parlement een reeks grondwetshervormingen voorgesteld.

De Russische premier Dmitri Medvedev, die al geruime tijd een duo vormt met president Vladimir Poetin, kondigt zijn vertrek aan. Sinds 2012 was Medvedev premier. Tussen 2008 en 2012 was hij president, tot Poetin opnieuw het roer overnam.

Het Kremlin benadrukt dat de ontslagnemende regering aanblijft tot een nieuwe wordt aangeduid. Woensdagavond is Mikhail Misjoestin, het hoofd van de Russische belastingdienst, als opvolger van Medvedev aangesteld.

Grondwetswijziging

In zijn jaarlijkse State of the Union heeft Poetin woensdag een grondwetshervorming voorgesteld. Het Kremlin wil dat het Russisch parlement voortaan zelf een nieuwe premier aanduidt. Zo ligt de keuze niet langer in de handen van de president.

Poetin wil dat voorstel via een referendum voorleggen aan de Russische bevolking. Een concrete timing voor het referendum is nog niet bepaald. 

De hervormingen zullen grote veranderingen brengen
Dmitri Medvedev
Russische premier

Medvedev vindt het met het oog op de eventuele grondwetswijziging logisch een stap opzij te zetten. 'De hervormingen zullen grote veranderingen brengen.' Volgens de ontslagnemende premier komt dat ook het evenwicht in de scheiding der machten ten goede.

Speculaties

Het nieuws van de grondwetswijziging en het ontslag van de regering leiden tot heel wat speculaties. Over vier jaar loopt Poetins presidentieel mandaat af. Een van de pistes die circuleren is dat Poetin via de grondwetswijziging ook na 2024 een prominente rol voor zichzelf wil verzekeren.

Vandaag is het startschot gegeven voor wat na 2024 in de Russische politiek zal gebeuren
Ria Laenen
Docent Russische en Internationale Politiek (KU Leuven)

‘Het is koffiedik kijken, maar vandaag is het startschot gegeven voor wat na 2024 in de Russische politiek zal gebeuren. Verschillende opties liggen open', zegt Ria Laenen, professor Russische en Internationale Politiek aan de KU Leuven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud