Rutte behoudt nipte meerderheid

De Nederlandse premier Mark Rutte. (foto: Reuters)

In Nederland houdt de gedoogcoalitie van premier Mark Rutte toch nog stand. Bij de PVV van Geert Wilders stapt Hero Brinkman op. Hij blijft echter in de Tweede Kamer als zelfstandige zetelen en zal 'de coalitie niet laten vallen'.

De Nederlandse politicus Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie van Geert Wilders. Dat maakte hij dinsdagmiddag bekend op een persconferentie in Nieuwspoort.

Brinkman is in de PVV de meest kritische stem en de voorvechter van meer openheid. De partij van Geert Wilders is volgens Brinkman niet democratisch genoeg, wat hem deed pleiten voor een verkiezing over het partijleiderschap.

Brinkman heeft problemen met de manier waarop de PVV mensen behandelt en klaagt ook over het gebrek aan openheid. Alles draait volgens hem rond één man in die partij (Geert Wilders, red.). Hij neemt ook afstand van het verbod op het dubbele paspoort.

Toch geeft Brinkman zijn zetel niet op, omdat hij wil blijven ijveren voor een beter Nederland, vertelde hij tijdens de persconferentie.

Hij gaat de komende tijd nadenken over zijn eigen politieke toekomst. Daarbij zal hij alles overwegen, ook een eventuele overstap naar een andere partij of het oprichten met een nieuwe partij.

Doordat Brinkman de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV blijft steunen, kan deze blijven regeren. De drie partijen hebben samen 75 zetels in de Tweede Kamer. Dat is goed voor net de helft van het aantal Kamerleden.

In de Eerste Kamer - vergelijkbaar met de Senaat - hebben VVD, CDA en PVV geen meerderheid. Daar is de coalitie afhankelijk van de steun van de twee vertegenwoordigers van de streng-religieuze SGP.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud