Rutte bemiddelt tussen Verhofstadt en Rehn

Guy Verhofstadt zou de steun hebben van de liberale partijen uit 12 Europese landen. (foto reuters) ©REUTERS

Guy Verhofstadt en Olli Rehn houden allebei vol dat ze de liberale kandidaat willen zijn voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, bij de verkiezingen in mei. De ALDE-fractie van liberale partijen in het Europees Parlement besliste de Nederlandse VVD-leider en premier Mark Rutte en de Duitser Christian Lindner (FDP) het veld in te sturen voor een bemiddelingsopdracht.

Enkele uren voor de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders steken de politieke families traditioneel de koppen bij elkaar. Bij de liberalen waren de kandidaturen van oud-premier Guy Verhofstadt en Europees commissaris Olli Rehn om het uithangbord te worden bij de Europese kiescampagne hét gespreksonderwerp.

Beide politici blijven kandidaat, zo werd al snel duidelijk, geen van de twee trekt zich terug om de eenheid te bewaren. Wel 'worden Rutte en Lindner het veld ingestuurd om te zien wie het best geschikt is' om de liberalen over heel Europa door de campagne te leiden, is te horen. Het gaat om een verkennings- en bemiddelingsopdracht, zonder dat het expliciet de bedoeling is dat ze een naam naar voren schuiven of een stemadvies geven. 'Het is een vrij open opdracht, die Rutte en Lindner zelf kunnen invullen.'

Intussen kunnen Verhofstadt en Rehn voort stemmen ronselen. De Belg zou reeds de steun hebben van twaalf nationale liberale partijen, Rehn zou door dertien partijen worden gesteund. De Britse LibDems, van wie voorzitter Nick Clegg zich voor Rehn uitsprak, zijn echter intern verdeeld. Voor de volledigheid: Rutte koos de kant van Verhofstadt, Lindner die van Rehn. Ze zouden een zogeheten biechtstoelprocedure beginnen, waarin ze bij de liberale leiders in Europa polsen wie uiteindelijk de meeste steun heeft.

Op 1 februari beslissen de stemgerechtigde liberalen wie van de twee kandidaten het liberale programma in heel de EU mag verdedigen. Omdat de stemming geheim is, is het niet zo dat iedereen het advies van zijn nationale partijvoorzitter zal volgen.

In wiens voordeel het pleit ook beslecht wordt, de liberalen zijn het erover eens dat tijdens de volgende legislatuur hun fractie in het Europees Parlement zo groot mogelijk moet zijn. Dat is niet meer dan logisch, maar het is wel de reden waarom geprobeerd wordt de ALDE-familie met zoveel mogelijk leden uit te breiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud