Rutte meet schade op na geweld tegen avondklok

Relschoppers richtten tijdens het weekend zware schade aan in Eindhoven, waar ze onder meer het treinstation bestormden. ©Photo News

Na de zware rellen van afgelopen weekend is de Nederlandse premier Mark Rutte niet van plan zijn coronabeleid te versoepelen. 'We strijden juist tegen het virus om onze vrijheid terug te krijgen.'

'Dit heeft niets te maken met een strijd voor de vrijheid', zei de Nederlandse premier Mark Rutte maandagochtend na de zware rellen van afgelopen weekend. In zeker elf steden en gemeenten braken toen onlusten uit na de invoering van de avondklok. Rutte veroordeelde het 'criminele geweld' en zei dat het helemaal geen legitiem protest was tegen het Nederlandse coronabeleid.

We strijden juist tegen het virus om onze vrijheden terug te krijgen.
Mark Rutte
Nederlandse premier

'We strijden juist tegen het virus om onze vrijheden terug te krijgen', zei Rutte. De regering scherpte vorige week de maatregelen aan om de corona-epidemie af te remmen. De meest ingrijpende was de invoering van een avondklok, van 21 tot 4.30 uur. Het parlement ging pas akkoord na een lang debat, waarin veel politici lieten verstaan dat ze grote twijfels hadden bij een avondklok.

Protest in Urk

Zaterdag werd de avondklok voor het eerst van kracht en ze lokte meteen zware protesten uit. In het vissersdorp Urk, in de provincie Flevoland, bekogelden tientallen jongeren de politie met stenen en vuurwerk. De onlusten escaleerden toen ze een coronateststraat in brand staken. Ook in het Limburgse Stein gingen mensen de straat op en scandeerden jongeren 'dictatuur' tegen de avondklok.

Brandstichting in Urk

Ook zondagavond was de sfeer nog bijzonder grimmig. In zeker elf plaatsen, waaronder Den Haag, Tilburg en Arnhem, vonden rellen plaats na het ingaan van de avondklok. Relschoppers vielen in Enschede zelfs een ziekenhuis aan en probeerden ruiten te vernielen. Overdag waren twee betogingen in Amsterdam en Eindhoven al uitgedraaid op geweld.

99 procent

Rutte veroordeelt het geweld en zegt zich te schamen voor wat tijdens het weekend gebeurde. 'Tegelijk weet ik dat ik niet alleen sta, omdat 99 procent zich aan de maatregelen houdt.' De premier zag dan ook geen reden om de coronamaatregelen terug te schroeven. De avondklok blijft alvast tot 9 februari van kracht, met een optie op een verlenging.

Rutte liet in het midden of hij het leger inzet als het gewelddadige protest aanhoudt. De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, had dat geopperd nadat relschoppers zware vernielingen hadden aangericht in de stad. 'We zijn op weg naar een burgeroorlog', zei Jorritsma. 'Straks moeten we het leger inzetten. Dat is het ergste wat er is. Zijn we zo ver gezakt in deze samenleving?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud