Ruzie over banken 'niet uitgesloten'

Jan Kees de Jager (links), de Nederlandse minister van Financiën, met eurocommissaris Olli Rehn. (Foto: Reuters)

Jan Kees De Jager, de Nederlandse minister van Financiën, sluit niet uit dat noord en zuid zullen bikkelen over de steun voor de banken. Dat zei hij bij zijn aankomst voor de Eurogroep in Brussel. De 17 ministers van Financiën vergaderen er om de losse eindjes van de eurotop van eind juni aan elkaar te knopen.

Voor Nederland en de sterkere, noordelijke landen zijn de afspraken van de eurotop duidelijk. De banken kunnen pas rechtstreeks van het noodfonds tappen als er een centrale toezichthouder is. Die instelling, in de schoot van de Europese Centrale Bank, is wellicht pas tegen midden 2013 'up and running', zei een hooggeplaatste Europese functionaris vorige week.

Zo lang kunnen banken dus geen rechtstreekse steun krijgen van het toekomstige reddingsfonds, ESM. De Nederlandse minister van Financiën zette dat standpunt maandag in Brussel nog eens in de verf. Hij gaf toe dat dat nog een jaar op zich kan laten wachten. 'Ook andere landen in Noord-Europa willen eerst toezicht, voor we op risico en rekening van iedereen banken kunnen steunen', zei de Jager.

Op de vraag of dat niet tot een nieuwe botsing tussen noord en zuid kan leiden, antwoordde hij: 'Ik sluit niets uit. We staan niet alleen.' De minister benadrukte ook dat unanimiteit nodig is voor steun aan de banken, maar niet alle landen zitten op dezelfde lijn. 'Dan zal het Nederlandse standpunt toch zegevieren', aldus de Jager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud