Ruzie tussen De Gucht en China loopt op

EU-Commissaris Karel De Gucht (Foto AFP) ©AFP

De spanningen tussen Europa en China lopen op. Volgens de Britse krant Financial Times zijn de Chinezen razend op de Belgische EU-Commissaris voor Handel. Die zou volgens de Chinezen buitensporige en zelfs illegale eisen stellen in een al maanden aanslepend handelsdossier rond telecom.

Sinds De Gucht in 2010 werd aangesteld als Handelscommissaris, heeft hij het Europees beleid ten opzichte van China van tanden voorzien. De Gucht opende al onderzoeken naar dumpingpraktijken, maar trad vooral ook op tegen staatssubsidies voor Chinese bedrijven. Onder andere in de telecomsector, waar bedrijven steen en been klagen over de Chinese handelspraktijken van bedrijven als Huawei en ZTE, rolde De Gucht met de spierballen.

Voor het eerst in de geschiedenis stelde de Europese Commissie vorig jaar zelf een onderzoek in, zonder dat het daarbij vertrok van een klacht uit de sector. Dat was volgens Europa nodig, omdat de betrokken bedrijven schrik hebben voor vergelding vanuit Peking.

De harde aanpak van De Gucht viel in China niet in goede aarde. Vorige zomer dreigde China achter de schermen al met acties, als er een onderzoek zou komen naar subsidies voor de Chinese telco's. De Chinezen zouden dan hun eigen onderzoek voeren naar de Europese subsidies voor onder andere de landbouwsector, schreef de FT toen. Waarnemers zagen dat als een dreigement tot handelsoorlog.

Diplomaten

De situatie is sindsdien niet gekalmeerd, schrijft de krant nu. Volgens de FT zijn Chinese diplomaten druk aan het zetten op Europese lidstaten om De Gucht terug te fluiten. Volgens die diplomaten eist De Gucht in ruil voor het intrekken van zijn onderzoek naar de Chinese handelspraktijken dat 30 procent van de Chinese telecommarkt voor rekening van bedrijven uit de EU komt, en dat bedrijven als Huawei en ZTE hun exportprijzen met 29 procent optrekken. Volgens de krant vindt China dat onredelijke en 'mogelijk zelfs illegale' eisen.

De Gucht wilde niet reageren tegenover de FT, maar de krant citeert wel bronnen die zeggen dat de Chinezen de zaken 'fout begrepen hebben'. De Gucht zou in december wel zijn visie duidelijk hebben gemaakt, maar die zou niet overeenkomen met het beeld dat de diplomaten ophangen. Hoe het ook zij, De Gucht krijgt snel een herkansing. Vrijdag staat er een ontmoeting met de Chinezen op de agenda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud