Advertentie

Ryanair: 'KGB-agenten aan boord van afgeleide vlucht'

Ryanair-topman Michael O'Leary. ©REUTERS

Ryanair-topman Michael O'Leary noemt de daad van Wit-Rusland een 'geval van door de staat gesponsorde ontvoering en piraterij'.

Aan boord van de Ryanair-vlucht die zondag door de Wit-Russische autoriteiten gedwongen werd te landen op de luchthaven van Minsk zaten ook agenten van de Wit-Russische geheime dienst KGB. Dat zegt Michael O'Leary, de baas van de Ierse lagekostenmaatschappij.

'Het lijkt erop dat het de bedoeling van de autoriteiten was een journalist en zijn reisbegeleidster (uit het vliegtuig) te verwijderen', zei O'Leary maandag bij de Ierse radiozender Newstalk. 'We geloven dat ook enkele KGB-agenten zijn uitgestapt op de luchthaven.'

Het vliegtuig was onderweg van Athene naar Vilnius, toen het onder voorwendsel dat er explosieven aan boord waren door een Wit-Russisch gevechtsvliegtuig werd afgeleid naar Minsk. Er werden echter geen explosieven gevonden.

Wit-Rusland stelt dat het onderscheppen van een commerciële vlucht na een bomalarm legaal en 'conform de internationale regels' was.

Wel werd Roman Protasevitsj, een vooraanstaand Wit-Russisch oppositielid en voormalig redacteur van het Telegram-kanaal Nexta, opgepakt.

Wit-Rusland is zich van geen kwaad bewust. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat het onderscheppen van een commerciële vlucht na een bomalarm legaal en 'conform de internationale regels' was.

Volgens Minsk zijn de beschuldigingen van heel wat Europese landen 'zonder basis'. Die landen willen het incident alleen 'politiseren', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud